Investiranje Plemenite kovine Zlato

Cena zlata v 2023. Analitiki: Tudi do 3000 dolarjev za unčo zlata? Zlato leto. Gibanje cene zlata.

Zlato. Varna naložba, cena odkupa zlata. Zlato kot naložba - Martin Korošec Fortuna

Gibanje cene zlata

Zgodovinska vloga zlata in srebra je zaščita premoženja pred inflacijo in likvidnost. Cena zlata v krizah tako zgodovinsko (nadpovprečno) raste. To pomeni, da lahko vedno najdemo kupca za svoje zlato in srebro, ker sta sama po sebi tudi plačilno sredstvo. A od leta 1971 živimo v svetu, kjer papirni denar nima več pokritja v zlatu. Posledično je papirni denar vedno manj vreden. In to je v resnici inflacije. Papirni denar nastane iz nič in njegova vrednost se prej ali slej povrne v nič. Dolar, najmočnejša papirna valuta na svetu je napram zlatu izgubil že – 98% kupne moči. To seveda pozitivno vpliva na gibanje cene zlata.
Samo od leta 1970 do danes se je zaradi tega cena unče zlata povišala s 35 dolarjev na današnjih cca. 1.800 dolarjev. Cena zlata je torej zrasla za 51x oz. 5.100%!

Gibanje cen zlata - Naložbeno zlato - Martin Korošec Fortuna

Slika: Pametni denar (velike finančne inštituacije) in centralne banke kupujejo rekordne količine zlata.

Napoved cene zlata. Cena zlata je trenutno pod zadnjo najvišjo vrednostjo, vendar se drži nad podporo in se morda pripravlja na vstop v drugo fazo naraščanja. Želja po varnem ohranjanju vrednosti in naraščevanje skrbi glede bližajoče se recesije, so prispevale k nedavnemu gospodarskemu vzponu. Po drugi strani, pa je zadnja epidemija v svetu prispevala k strahu in negotovosti, ki zdaj mučita finančne trge.

Pomembno je vedeti, da se z zlatom najpogosteje trguje v ameriških dolarjih (XAU/USD), kar pomeni da njegova vrednost raste, ko vrednost dolarja pada. Prav tako, je tukaj pomembno upoštevati vrednosti delnic in obveznic, ki negativno korelirajo vrednosti zlata. 

Ker je zlato že tako zrel in uveljavljen trg, obstajajo številni dejavniki, ki pridejo v poštev pri določanju njegove cene in vpliva nanjo. Zlato je edinstveno sredstvo v primerjavi s sredstvi, kot so delnice in obveznice, zaradi česar se tudi giblje drugače.

Ker je njegova glavna vloga, da deluje kot varovanje pred tveganjem, pomeni da moramo iskati dejavnike, ki vplivajo na to malo drugače, velikokrat s makroekonomske perspektive.

V naslednjih letih se pričakuje, da se bodo inštitucije in ljudje, ki se želijo vsaj delno zaščititi pred negotovostjo, kar se tiče gospodarstva in dogodkov v svetu, ponovno zatekli v zlato. 

Prihranite lahko na tisoče evrov!

Ne kupujte niti enega grama zlata ali srebra, dokler ne preberete teh zlata vrednih informacij.

BONUS! Izjemno davčno učinkovito: ne plačate popolnoma nobenega davka!

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-2

Kako lahko kupite zlato in srebro bistveno ugodneje? Spoznajte na webinarju. Prijavite se brezplačno tukaj.

Cena zlata. Analitiki za 2023 pričakujejo dvomestno rast. Tudi in predvsem zato, ker pričakujejo, da bo inflacija ostala na visoki ravni, gospodarstvo pa v globokem minusu.   

Po predvidevanju mnogih, je vrnitev na pred-pandemijsko stopnjo nižanja inflacije v tem trenutku nemogoča, ker smo vstopili v globalno gospodarsko vojno, kjer se bodo vse velike sile po svetu trudile okrepiti svojo nacionalno varnost na vseh možnih frontah. To velja za vojaški sektor, dobavne verige, energetiko in predvsem finančni sektor. Te procese je sprožila izkušnja s pandemijo in trenutna invazija Rusije na Ukrajino.

Glede na trenutno situacijo v teh sektorjih, lahko v letu 2023 predvidevamo sledeče:

martin-korosec-umetnost-bogastva-kriptovalute-za-obicajne-ljudi

V času, ko inflacija ostaja visoka dlje časa, zlato postane sredstvo s katerim se večji igralci zavarujejo pred izgubo svoje vrednosti. Posledično to dviguje ceno zlata v inflacijskem obdobju. In najpomembneje; novo izkopane zaloge zlata so majhne. Večina zlata v ponudbi je recikliranega. Ko se svetovno povpraševanje poveča in ponudbe ni dovolj, temu posledično sledi višanje cena zlata. 

Slika: Gibanje cene zlata je zelo povezano s tem, da je zlato zelo redko.

Cena zlata. Če se spomnimo svetovne krize leta 2008; ko so se kreditni pogoji zaostrili je sledil padec zlata za 31 odstotkov, kriza se je pospešila in začel se je naval na denar iz vseh vrst sredstev. Za vse tiste, ki niso vedeli da kreditna kriza povzroči padec vseh sredstev je bilo zelo boleče. To je bila odlična priložnost za nakup zlata na dnu. 

Trenutna kriza, ki se odvija že od leta 2020, je povzročila, da so centralne banke pospešile tiskanje denarja, kar ponovno lahko predstavlja priložnost za nakup zlata.

Glede na to, da lahko inflacija traja nekaj let, lahko vidimo, da bi se cena zlata lahko v naslednjih letih premaknila s trenutne cene 1,770 $ na ključno območje upora $2,070. Če javni dolg Združenih držav Amerike postane (še večji) problem, potem lahko cena zlata doseže 3,000 $ za unčo.   

Gibanje cen zlata - Napoved cene zlata, graf - Martin Korošec Fortuna

Slika: Cena zlata graf. Napoved cene zlata. 2023 zlato leto? Martin Korošec.  

Glede na oseben pogled na trenutno situacijo v svetu lahko sklepamo, da je zlato sredstvo po katerem bo vedno povpraševanje, bodisi zaradi uporabe v nakitu ali elektroniki in še večje povpraševanje s strani centralnih bank in vlagateljev. 

Vedno pomembno za cena zlata: zlato je plemenita kovina, katere zaloge so omejene. Ponudba zlata se redno manjša, kar pomeni da bo z rastjo povpraševanja še naprej rastla tudi cena zlata.  

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-umetnost-bogastva-za-obicajne-ljudi-martin-korosec-1

ODKUP ZLATA. Brezplačne informacije. Dobite lahko do 1/3 več plemenitih kovin!

Informacije vredne zlata. Popolnoma brezplačno.

Dokler nimate teh podatkov, se vam ne izplača kupiti niti enega grama zlata ali srebra.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X