Delnice Delnice & skladi Investiranje Skladi

SP500: Kdaj se bo končal medvedji trg? Česa se moramo zavedati?

SP500: Kdaj se bo končal medvedji trg? Česa se moramo zavedati? Martin Korošec, Fortuna

Ravno ko je videti, da se trg popravlja, poof! Nekaj ga vleče nazaj in tako ovira napredek. Presenetljivo močno poročilo o delovnih mestih je najnovejši razlog, da se delnice nenadoma znova spopadajo s težavami. To bi lahko pomenilo, da mora Federal Reserve ohraniti svoje agresivne dvige obrestnih mer za nedoločen čas, zaradi česar bo trg potegnil še nižje.

Možno je, da je nedavni upad na trgu le kratka prekinitev pozitivnega trenda, ki je v porastu od oktobra, in mogoče je, da je slaba uspešnost tega tedna le trenutek popravka, preden se trg nadaljuje navzgor. Navsezadnje nihče ne more napovedati, kaj se bo zgodilo v prihodnosti.

Statistično gledano pa najnižja oktobrska vrednost ni končna najnižja vrednost medvedjega trga iz več razlogov.

Slika: Se bo padajoči trend nadaljeval ali končno prebijemo odpor?

Ali bo preobrat trga enak prejšnjim?

Ta način razmišljanja pa preprečuje veliko bolj primerno vprašanje: Ali je iskanje podna medvedjega trga vredno tveganja in da ga ne vidite, ko ga najbolj potrebujete?

Slika: Pričakovan padec v primeru 33% popravka.

Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako premagati krizo in kako lahko zaslužite svoj prvi milijon?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Ne tvegajte, ne zamudite!

Res je, da naložbe na najnižji točki medvedjega trga lahko prinesejo največji donos, ko začne trg ponovno rasti. Mnogi vlagatelji trdijo, da so dovolj drzni, da delnice kupijo, ko je pravi čas; le redki pa imajo pogum, da nakupu dejansko sledijo. Pomembno je tvegati in vlagati, ko je trg najnižji, saj je to ključ do največje koristi ob okrevanju trga.

Indeks S&P500 se je v prvih treh mesecih zadnjih petih bikovskih trgov v povprečju povečal za 25 %. Poleg tega podatki, zbrani v zadnjih 20 letih, kažejo, da se je več kot tretjina največjih dnevnih rasti trga zgodila v prvih dveh mesecih novih bikovskih trgov, pri čemer se je polovica teh rasti zgodila med medvedjimi trgi. Posledično je za vlagatelje ugodneje, da ne poskušajo ugotoviti natančnega dna borznega trga, ampak namesto tega samo vlagajo, ko se zdi pravi čas.

Ne zamudite priložnosti - Martin Korošec, Fortuna

Pričakuje se, da S&P 500, leta 2022 ne bo končal s pozitivnimi donosi. To bi bil razmeroma nenavaden pojav, saj ni običajno, da S&P 500 doživi dve zaporedni leti negativne donose. Nazadnje se je to zgodilo med letoma 2000 in 2002, kar je bilo po poku Dotcom balona.

Slika: 2 zaporedni leti negativnega donosa SP500 indeksa.

Odločitev FED-a o hitrem dvigu obrestnih mer, ki je ena najhitrejših rasti v zadnjih desetletjih, je razlog za slavje na delniških trgih. Vendar je tukaj skrb, da bo morda trajalo nekaj časa, da se učinki tega zaostrovanja začutijo v celotnem gospodarstvu in da bo viden vpliv na dobičke in vrednost lastniškega kapitala. Zgodovinsko gledano so se medvedji trgi ponavadi prenehali po koncu cikla zaostrovanja gospodarstva. Običajno se v času recesije zgodijo polni učinki zaostrovanja

Kdaj se bo medvedji trg končal?

Običajno se medvedji trg konča, ko so izpolnjeni določeni pogoji, kot so padajoče cene delnic in povečan pesimizem vlagateljev. 

Trenutno, pogoji za recesijo še niso izpolnjeni; NBER (Nacionalni urad za ekonomske raziskave) še ni razglasil recesije, FED ni končal dvigovanja obrestnih mer, brezposelnost se ni bistveno povečala, ISM Manufacturing indeks je šele pred kratkim padel na 49, ocene dobička pa so se le rahlo znižale.

Slika: Prozivodni indeks je bil v preteklosti dober kazatelj recesije.

Poglejmo kako je to izgledalo v praksi v zadnjih dveh gospodarskih krizah...

V letih 2006-2009 je FED prenehal zviševati obrestne mere tik preden je stopnja brezposelnosti dosegla najnižjo točko. Nato so začeli zniževati obrestne mere in po enem letu je stopnja brezposelnosti narasla za dva odstotka. Indeks nabavnih menedžerjev (ISM) je dosegel najnižjo točko v istem času, ko so se končala znižanja obrestnih mer. 

Decembra 2008, je Nacionalni urad za ekonomske raziskave (NBER) razglasil, da je v teku recesija in nekaj mesecev kasneje, marca 2009 je SP500 dosegel dno. Na sliki spodaj lahko vidimo kako so se ti kazalniki istočasno pojavili in definirali dno medvedjega trga.

Slika: Leto 2006-2009; SP500 indeks, brezposelnost, obrestne mere, proizvodni indeks.

Leta 2000 je FED prenehal zviševati obrestne mere, tik preden je bila dosežena najnižja stopnja brezposelnosti. Skoraj leto kasneje je najnižjo točko dosegel tudi indeks nabavnih menedžerjev (ISM). Po koncu zniževanja obrestnih mer se je brezposelnost nekoliko povečala, za dva odstotka. Nacionalni urad za ekonomske raziskave je izjavil, da se je recesija uradno začela marca 2001, indeks S&P 500 pa je dosegel dno oktobra 2002.

Slika: Leto 2000-2002; SP500 indeks, brezposelnost, obrestne mere, proizvodni indeks.

Danes Nacionalni urad za ekonomske raziskave še uradno ni razglasil recesije. FED zaenkrat še ni ustavil svojih dvigov obrestnih mer, čeprav mnogi mislijo, da je bil decembrski dvig za 50 bazičnih točk njihov zadnji. Dodatno pa je FED na zadnjem zasedanju zvišal svojo napoved za osnovne izdatke za osebno potrošnjo, kar pomeni, da niso zadovoljni s trenutno stopnjo inflacije. Poleg tega se zdi, da indeks nabavnih menedžerjev še ni dosegel dna, kar kaže, da bo moč gospodarstva verjetno še slabša. Brezposelnost, ki je znašala 3.5%, se je verjetno stabilizirala pri 3.7 %, kar pa ni znak, da bo trg kmalu dosegel dno.

Indeks S&P 500 in zaposlovanje sta ciklično povezana. V zadnjih treh recesijah je S&P 500 dosegel vrh, ko je bila brezposelnost najnižja, in dosegel dno, ko se je brezposelnost povečevala. Ta vzorec je posledica sposobnosti borznega trga, da napove konec recesije, preden se ta zgodi.

Slika: Leto 2022; indikatorji še ne kažejo na preobrat trga.

Pomembno je vedeti, da je zaposlenost načeloma pomemben kazalnik recesije, ampak je zaostajajoč kazatelj. Vodilni gospodarski kazalniki pa že nakazujejo recesijo.

Na primer, padec ISM indeksa je pogosto pred ali sovpada z dnom delniških trgov, saj je vodilni ekonomski kazalnik, medtem ko je zaposlenost zaostajajoči ekonomski kazalnik. O tem priča podatek, da je leta 2001 indeks dvakrat dosegel dno v razmaku skoraj 12 mesecev.

Zdi se, da vsi udeleženci na finančnih trgih menijo, da se bodo trgi hitro obrnili, ko bo Federal Reserve spremenil smer in v sistem vbrizgal denar. Čeprav ni nemogoče, je malo verjetno. Lansko leto, med krizo COVID-19, se trgi niso odzvali samo na monetarno sproščanje, ampak so potrebovali tudi fiskalne spodbude za spodbujanje gospodarstva in pomoč delnicam pri okrevanju. Brez obeh ukrepov bo naslednja recesija verjetno potekala tako kot recesije v preteklosti.

Smo na veliki prelomnici, kjer bodo medvedi izginili, biki pa se bodo vrnili, da obnovijo trend rasti trga. To je podobno kot leta 1945, ko je svet izhajal iz druge svetovne vojne z visokim dolgom, negativnimi realnimi obrestnimi merami, fiskalnimi odločitvami in tehnološkim napredkom.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Delnice. Kako kupiti delnice v letu 2023, tako da vam lahko prinesejo dodaten milijon evrov dobička?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X