Kriptovalute Web 3.0.

Web 3.0. Kaj je WEB 3.0 in kakšne spremembe prinaša?

web3.0-kaj-je-web3-decentralizirani-internet-blockchain-zakaj-se-uporablja-kaksne-priloznosti-prinasa

Semantični splet (Web 3.0) se nanaša na tretjo evolucijsko fazo svetovnega spleta, ki si prizadeva, da bi bil internet bolj “inteligenten”. Ključna značilnost semantičnega spleta je, da spletne informacije niso le za ljudi, temveč tudi za stroje. To pomeni, da bi računalniki lahko razumeli kontekst in pomen spletnih vsebin, kar bi omogočilo boljše iskalne rezultate, avtomatizirane odgovore in drugačno povezovanje informacij. V semantičnem spletu bi računalniki lahko razumeli, kaj je vsebina neke strani (npr. da gre za film, knjigo, osebo itd.), kar bi olajšalo prepoznavanje in klasifikacijo podatkov.

Predstavljajte si, da je internet mesto, kjer večina stavb (storitve, kot so Facebook, Google ali Twitter) ima lastnike, ki določajo pravila, nadzorujejo vstop in hranijo vse informacije v teh stavbah. Te informacije vključujejo vse, kar delite: fotografije, objave, prijatelje in še več. Včasih lahko ti lastniki informacije uporabijo na načine, ki vam niso všeč, in vi nimate veliko nadzora nad tem.

web3.0-blockchain-tehnologija-v-web3-kaj-je-web3-delovanje-web3-zgodovina-delovanje-in-aplikacije

Web 3.0. | FOTO

Zdaj pa si predstavljajte novo različico tega mesta, kjer stavbe niso v lasti posameznikov ali velikih podjetij. Namesto tega ima vsak dostop do svojih osebnih informacij.To mesto se imenuje “Web3“.

Temelji na tehnologiji, imenovani blockchain, ki omogoča, da so stvari bolj odprte, transparentne in pod nadzorom uporabnikov. Namesto da bi zaupali velikim podjetjem, zaupate skupnosti in tehnologiji, ki zagotavlja, da so stvari poštene. V tem novem internetnem mestu imate več nadzora, svobode in lastništva nad tem, kar počnete in delite.

Web 3.0 in njegovo delovanje.

Z uporabo decentraliziranih protokolov, ki so temelj tehnologije blockchain in kriptovalut, bo Web 3 omrežje vneslo novo dinamiko v način, kako tehnologija deluje in se povezuje. Te tri tehnologije se bodo med seboj močno prepletale in se razširile na različna področja. Omogočale bodo, da se različne platforme in aplikacije nemoteno povezujejo med seboj.

Predstavljajte si vaš najljubši trg ali tržnico v mestu. Danes, ko želite kupiti nekaj, recimo jabolko, greste do prodajalca, ki vam ga proda. Vendar pa za vsak nakup obstaja “posrednik”, prodajalec, ki nadzoruje cene, kakovost in kako bo transakcija potekala.

Web3 je kot preobrazba te tržnice v prostor, kjer lahko kupci in prodajalci trgujejo drug z drugim brez posrednika. Namesto da bi zaupali enemu prodajalcu, da določi pravila in cene, bi vsi obiskovalci tržnice skupaj določili, kako stvari delujejo, in zagotovili, da so transakcije poštene za vse.

Preko Web 3.0 trgujemo neposredno drug z drugim. | FOTO

V digitalnem smislu Web3 omogoča, da spletne storitve, kot so socialna omrežja ali spletne trgovine, delujejo brez centralnih avtoritet ali posrednikov. Namesto da bi podjetja, kot je Facebook ali Amazon, nadzirala vaše podatke in kako uporabljate njihove storitve, Web3 zagotavlja tehnologijo (imenovano blockchain), ki omogoča, da so stvari bolj demokratične, transparentne in pod nadzorom uporabnikov. To pomeni, da imate več svobode, nadzora in zasebnosti, ko uporabljate internet.

metaverse-brezplacni-webinar-vodnik-po-metaverse-martin-korosec-metaverzum
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

Vodnik po Web 3.0.

Kako ta tehnologija prinaša radikalne spremembe in koristi, kot so večja transparentnost, zasebnost in nadzor nad vašimi podatki.

Poleg tega bomo razkrili, kako lahko izkoristite neskončne priložnosti za zaslužek v tem novem, decentraliziranem digitalnem vesolju.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Web 3.0 in zgodovina Web razvoja.

Večina ljudi spleta ne vidi kot nekaj, kar se je postopoma razvijalo, ampak kot nekaj, kar je bilo vedno tu, takšno kot je. Vendar je splet, ki ga poznamo danes, precej drugačen od tistega, ki je bil sprva zamišljen. Za boljše razumevanje je koristno razdeliti kratko zgodovino spleta na dve glavni obdobji – Web 1.0 in Web 2.0.

Leta 1989 je Tim Berners-Lee v CERNu v Ženevi razvijal protokole, ki bi postali Svetovni splet. Njegova ideja? Ustvariti odprte, decentralizirane protokole, ki bi omogočali deljenje informacij od koderkoli na Zemlji.

Prva verzija Berners-Leejeve kreacije, ki jo danes poznamo kot ‘Web 1.0’, je obstajala približno od leta 1990 do 2004. Web 1.0 je bil sestavljen predvsem iz statičnih spletnih strani v lasti podjetij, interakcija med uporabniki pa je bila skorajda nična. Posamezniki redko ustvarjali vsebine, zato je bil znan kot splet, ki je bil namenjen le branju

web1.0-kaj-je-web3.0-decentralizirani-internet-blockchain-zakaj-se-uporablja-kaksne-priloznosti-prinasa

Web 1.0. | FOTO

Obdobje Web 2.0 se je začelo leta 2004 z pojavom družbenih medijev. Splet se je razvil iz modela samo za branje v model branja in pisanja. Podjetja niso več samo ponujala vsebin uporabnikom, ampak so začela ponujati platforme za deljenje vsebin, ki so jih ustvarili uporabniki, ter omogočala interakcijo med uporabniki.

Z rastjo števila uporabnikov na spletu so nekatera vodilna podjetja začela nadzorovati nesorazmeren del prometa in vrednosti, ki je bil ustvarjen na spletu. Web 2.0 je tudi prinesel model prihodkov, ki temelji na oglaševanju. Čeprav so uporabniki lahko ustvarjali vsebine, niso bili njihovi lastniki niti niso imeli koristi od njihove monetizacije.

web2.0-kaj-je-web3.0-blockchain-decentralizirani-internet-zakaj-se-uporablja-kaksne-priloznosti-prinasa

Web 2.0 in njegove aplikacije. | FOTO

Web 3.0 bo tako omogočil:

Predstavljajte si, da ste v mestu, kjer lahko sami odločamo o pravilih. V Web3 imate več nadzora nad svojimi podatki, ne da bi jih morali deliti z velikimi podjetji.

Kupovanje in prodajanje stvari v Web3 je kot trgovanje z neposrednimi sosedami, ne da bi morali iti skozi trgovino ali posrednika.

Vsaka transakcija ali dejanje v tem “pametnem mestu” je zabeleženo v  knjigi, ki je odprta za vse. To pomeni, da je vse transparentno in ljudje lahko preverijo, ali so stvari poštene.

To so kot avtomatizirane pogodbe, ki se izvajajo same, ko so izpolnjeni določeni pogoji. Na primer, če nekdo kupi nekaj od vas, se plačilo avtomatsko izvede, ko izpolnite svoj del dogovora.

Namesto da bi velika podjetja določala pravila, Web3 omogoča, da skupnosti uporabnikov skupaj oblikujejo, kako stvari delujejo.

Web 3.0 delovanje in aplikacije.

Na Web3 bomo videli široko paleto aplikacij, ki izkoriščajo prednosti decentralizacije, transparentnosti in nepovratnosti tehnologije blockchain. Nekatere aplikacije, ki se že razvijajo ali se bodo verjetno razvijale v okolju Web3, vključujejo:

To so finančne aplikacije, ki omogočajo posojila, zamenjave, stave in druge finančne storitve brez posrednikov, kot so banke. Primeri vključujejo Uniswap, Aave in Compound.

Platforme, kjer lahko ustvarjalci in zbiratelji kupujejo, prodajajo in trgujejo z nezamenljivimi žetoni (NFT-ji). Primeri vključujejo OpenSea, Rarible in Foundation.

zajeta-slika-zaslona-opensea-web3-0-blockchain-tehnologija-v-web3-kaj-je-web3-delovanje-web3-zgodovina-delovanje-in-aplikacije

Slika zaslona spletnega portala OpenSea. | FOTO

Virtualna okolja, kjer lahko uporabniki kupujejo, prodajajo in ustvarjajo vsebine na digitalnih nepremičninah. Decentraland in Cryptovoxels sta takšna primera.

Decentralizirane platforme za socialna omrežja, kjer uporabniki ohranjajo popoln nadzor nad svojimi podatki in vsebinami. Primeri bi lahko vključevali Mastodon ali Peepeth.

web3.0-aplikacija-mastodon-decentralizirani-internet-blockchain-tehnologija-v-web3-kaj-je-web3-delovanje-web3-zgodovina-delovanje-in-aplikacije

Mastodon- decentralizirano družbeno omrežje. | FOTO

Omogoča shranjevanje datotek in podatkov na decentraliziran način, kar povečuje zasebnost in zmanjšuje tveganje za centralne točke napada. Filecoin in IPFS sta primera tega.

 Aplikacije za sporočanje in komunikacijo, ki zagotavljajo večjo zasebnost in varnost. Primer takšne aplikacije je Status.

Decentralizirane aplikacije za glasovanje, ki zagotavljajo transparentnost in zmanjšujejo možnosti goljufij.

Platforme, ki izkoriščajo tehnologijo blockchain za izdajo in potrditev certifikatov, zapisnikov in drugih akademskih dosežkov.

Web 3.0 in kriptovalute.

Web 3.0 kriptovalute, ključne za zagotavljanje decentralizacije, omogočajo transparentne transakcije in večji nadzor uporabnikov, obljubljajo pravičnejšo delitev prihodkov in zmanjšujejo vlogo centraliziranih Web 2.0 podjetij.

Te kriptovalute spodbujajo decentralizirane storitve, kot so shranjevanje podatkov, omrežno infrastrukturo in delitev pasovne širine, razlikujejo pa se od tradicionalnih kriptovalut po tem, da delujejo na decentraliziranih platformah, ki jih upravljajo DAO ali drugi mehanizmi soglasja. Ključne uporabe vključujejo decentralizirane finance, upravljanje, tokenizacijo, interoperabilnost in množično financiranje, hkrati pa pospešujejo suverenost uporabnikov in lastništvo podatkov v digitalnem prostoru.

metaverse-brezplacni-webinar-vodnik-po-metaverse-martin-korosec-metaverzum
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

Vodnik po Web 3.0.

Kako ta tehnologija prinaša radikalne spremembe in koristi, kot so večja transparentnost, zasebnost in nadzor nad vašimi podatki.

Poleg tega bomo razkrili, kako lahko izkoristite neskončne priložnosti za zaslužek v tem novem, decentraliziranem digitalnem vesolju.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X