Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Kriptovalute za začetnike. Kako trgovati in zaslužiti z kriptovalutami?

kako-trgovati-s-kriptovalutami-kripto-menjalnice-kriptovalute-za-začetnike-kako-zaslužiti

Kriptovalute. Kako začeti s kriptovalutami?

Kriptovalute so v zadnjih letih postale vse bolj priljubljene med vlagatelji po vsem svetu. Trgovanje s kriptovalutami omogoča dostop do potencialno visokih donosnosti, vendar je pomembno, da začetniki razumejo osnovne korake, preden se podajo v svet digitalnih valut. V tem članku bomo razložili postopke trgovine s kriptovalutami za začetnike.

Začetek vlaganja je lahko zastrašujoča naloga, še posebej, če ste novi v svetu financ in tehnologije. Vendar pa lahko z malo navodil zlahka začnete s kriptovaluto in potencialno celo zaslužite nekaj denarja. Tukaj je nekaj korakov, ki jih morate upoštevati, če želite začeti s kriptovaluto:

Preden začnete trgovati s kriptovalutami, si vzemite čas za raziskovanje in razumevanje osnovnih pojmov. Preučite, kaj so kriptovalute, kako deluje tehnologija blockchain, in se seznanite z različnimi vrstami digitalnih valut, kot so Bitcoin, Ethereum, Ripple in druge. Na voljo je na tisoče različnih kriptovalut, od katerih ima vsaka svoje edinstvene funkcije in možne primere uporabe. Preden začnete vlagati, je pomembno, da opravite raziskavo in razumete razlike med različnimi kriptovalutami. Kriptovalutni trg se nenehno spreminja, zato je ključno, da ostanete informirani. Sledite novicam, raziskavam in trendom ter nenehno izpopolnjujte svoje znanje o trgovini s kriptovalutami.

kriptovalute-za-začetnike-seznam-popularnih-kriptovalut-trgovanje-kako-zaslužiti-z-kriptovalutami
Seznam popularnih kriptovalut. |FOTO

Če se odločite za nakup in prodajo kriptovalut, boste potrebovali storitve kripto menjalnice. Na voljo je širok izbor različnih menjalnic, zato je ključno izvesti podrobno raziskavo in najti ugledno platformo, ki ustreza vašim zahtevam. Izberite zanesljivo in ugledno platformo, ki vam omogoča enostavno upravljanje računa in ponuja varnostne ukrepe za zaščito vaših sredstev. Po izbiri borze sledi registracija. Postopek običajno vključuje ustvarjanje uporabniškega računa, potrditev identitete in varnostnih nastavitev. Zagotovite, da upoštevate vsa navodila za varno uporabo platforme.

kripto-menjalnice-kriptovalute-za-začetnike-kako-služiti-z-kriptovalutami-kako-trgovati-z-kriptovalutami

Slika zaslona kripto menjalnice KuCoin. |FOTO

Digitalna denarnica za kriptovalute predstavlja ključno orodje za shranjevanje, prejemanje in pošiljanje vaših digitalnih sredstev. Obstaja več vrst denarnic, vključno s spletnimi, mobilnimi in strojno opremljenimi denarnicami. Poudarek je na iskanju varne in uporabnikom prijazne denarnice. Poznamo hladne denarnice in vroče denarnice. Najbolj znani hladni denarnici sta Ledger in BC Vault. Vroče denarnice so najpogosteje uporabljene kripto denarnice, ker so brezplačne, enostavne za namestitev in uporabo. Poznamo MetaMask, Coinbase Wallet, Trust Wallet ipd.

Po uspešni registraciji boste morali na svoj račun vnesti sredstva. Ko izberete menjalnico in nastavite denarnico, lahko začnete kupovati kriptovalute. Kriptovaluto lahko kupite z uporabo tradicionalnih fiat valut, kot so ameriški dolarji ali evri, ali pa jo kupite z drugo kriptovaluto in opravite zamenjavo.

Varovanje svoje kriptovalute na varnem mestu je pomembno. To lahko dosežete z uporabo strojne denarnice, ki je fizična naprava brez potrebe po internetni povezavi, ali pa izberete varno spletno denarnico z več plastmi zaščite.

Spremljanje uspešnosti naložb v kriptovalute je pomembno, kot pri vsaki naložbi. Na ta način boste lahko premišljeno odločali, kdaj kupiti in kdaj prodati. Kriptovalute uporabljajo kriptografijo za varne finančne transakcije in so bodisi digitalna bodisi virtualna valuta. Kljub številnim prednostim, kot sta anonimnost in decentralizacija, prinašajo tudi tveganja, na katera bi se morali vlagatelji osredotočiti pred vstopom na trg.

Eno največjih tveganj, povezanih z vlaganjem v kriptovalute, je visoka stopnja nestabilnosti. Cene lahko močno nihajo v kratkem času, brez zagotovila, da bo mogoče premoženje prodati z dobičkom. Ta volatilnost predstavlja posebno nevarnost za manj izkušene vlagatelje, ki morda nimajo potrebnega znanja ali virov za obvladovanje nihanj na trgu.

Ker se kriptovaluta shranjuje in prenaša digitalno, je izpostavljena tudi grožnjam kibernetske varnosti, kot so vdori in goljufije. To pomeni, da bi vlagatelji lahko izgubili svoje naložbe v primeru napada na njihovo digitalno denarnico ali če postanejo tarča prevar.

Kljub naraščanju sprejemanja kriptovalut, še vedno niso na široko sprejete kot način plačila. To lahko predstavlja izziv pri uporabi kriptovalute za nakupe ali pri njeni pretvorbi nazaj v tradicionalno valuto.

Kako trgovati z kriptovalutami?

Pri trgovanju s kriptovalutami poznamo dve glavni vrsti: 

se osredotoča na analizo informacij, dostopnih na trgu, in upravičuje cenovne gibe. To vključuje preučevanje vsega, kar bi lahko vplivalo na vrednost delnice, od makroekonomskih dejavnikov, kot so gospodarsko stanje in industrijske razmere, do mikroekonomskih dejavnikov, kot je učinkovitost podjetja.

Drugi tip je trgovanje s pomočjo tehnične analize, ki se osredotoča izključno na ceno. Tehnična analiza omogoča trgovanje brez čustev in uporabo vzorcev iz preteklosti, pričakuje pa, da se zgodovina ponavlja.

Uspeh trgovca je odvisen od tega, kako dobro lahko tempira svoje pozicije, torej, kdaj vstopa ali ostaja v pozicijah s pozitivnimi pričakovanji, ter izstopa, ko ta pričakovanja oslabijo ali izginejo. Osnovna ideja trgovanja je v tem, da vstopamo v pozicije skladno z verjetnostmi, kar pomeni, da je trgovanje odvisno od vaše sposobnosti pravilnega ocenjevanja teh verjetnosti in ustrezno ukrepanja.

Za vsakega trgovca je izjemno pomembno razumeti trenutne razmere na trgu, saj te neposredno vplivajo na portfelj vsakega vlagatelja. V svetu naložb sta znana izraza, ki opisujeta trenutne tržne razmere in potencial: “bikovski” trg, ki lahko vključuje veliko “medvedjih” ciklov, in obratno.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-1-analiticno-trgovanje-bikovski-in-medvedji-trend

»Bikovski« in »Medvedji« trend. |FOTO

Med bikovskim trgom opazujemo vzpon cen delnic, kar kaže na ugodne razmere v gospodarstvu. V nasprotnem primeru, med medvedjim trgom, se pojavlja negativno razpoloženje na trgu. Vlagatelji začnejo prenašati svoj kapital v sredstva s stalnimi donosi ter čakajo na pozitiven obrat na borzi.

Ker vlagateljeva stališča močno vplivajo na finančne trge, ti pojmi odražajo tudi trenutno čustveno stanje vlagateljev glede trga in gospodarskih gibanj. Pomembno orodje za prepoznavanje bikovskih in medvedjih trgov je pridobivanje osnovnega razumevanja gibanja cen delnic na grafikonu.

Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako premagati krizo in kako lahko zaslužite svoj prvi milijon?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Najbolj zanesljiv in informativen način prikaza gibanja cen.

Najzanesljivejši in najinformativnejši način prikaza gibanja cen predstavlja svečni graf. Sveče omogočajo prilagajanje z izbiro časovnega intervala, ki sega od 1 sekunde do enega meseca.

Sveča je odebeljena med začetno in končno ceno v izbranem časovnem obdobju, z zeleno barvo, ki označuje, da je končna cena višja od začetne. Nasprotno pa je sveča rdeča. Tanjši konci sveče dodatno prikazujejo najnižjo in najvišjo doseženo vrednost v našem časovnem obdobju.

Svečniki predstavljajo eno izmed najbolj priljubljenih sestavin tehnične analize, ki trgovcem omogočajo hitro interpretacijo informacij o cenah, pridobljenih iz le nekaj sveč.

Svečniki se učinkovito uporabljajo za sprejemanje trgovalnih odločitev, temelječih na redno pojavljajočih se vzorcih, ki pomagajo pri napovedovanju kratkoročne smeri cene.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-3-analitico-trgovanje-oblika-cenove-svece

Graf v obliki cenovne sveče. |FOTO

Pretekli dogodki na trgu omogočajo analizo gibanja cen, kar nam pomaga določiti trend. Glavne sestavine za prepoznavanje trenda so vrhovi in dna sveč na grafu. S povezovanjem skrajnih vrhov in dnom s črto dobimo trendno linijo. Za pravilno ugotovitev trenda bi se morala trendna črta dotikati vsaj treh točk na grafu, ustvarjajoč tako podporo ali upor.

Potrditev rastočega trenda dosežemo z označevanjem in povezovanjem dnov sveč. V primeru padajočega trenda povezujemo vrhove sveč. Ključno je, da se sveče po potrditvi trenda ne prebijajo skozi našo novo zarisano trendno črto. Pri trgovanju s trendno črto je cilj usmeriti se v smer trenda, zato je bistvenega pomena pravočasno zaznati morebitne spremembe smeri in ustrezno prilagoditi svoje pozicije na trgu.

V rastočem trendu začnemo graditi svojo pozicijo na trgu, ko se cena približa ali dotakne trendne črte, ne pa ko se oddaljuje od nje.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-11-trendi-kriptovalute-trendna-linija

Trendna linija v rastočem trendu. |FOTO

Veliko posameznikov se odloči za nakup sredstev le med rastočim trendom, pri čemer zamudi priložnost za zaslužek v obdobju padajočega trenda. Tu je posebno finančno orodje, ki omogoča dobiček na borzi tudi v primeru padajočih cen – “short selling” ali prodaja na kratko. Gre za vrsto stave na borzi, ki omogoča špekulacijo o cenah surovin, obveznic, delnic in valut na finančnih trgih, ne da bi bili nujno lastnik teh sredstev. Glavni namen uporabe tega orodja je izkoristiti finančne krize ali škandale, ki običajno prizadenejo cene delnic. Seveda je ta strategija tvegana in lahko vodi do izgube celotnega premoženja, vendar so mnogi uspeli napovedati padce na borzah in jih izkoristiti za povečanje dobička.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-12-primerjava-trading-long-trading-short

Prikaz dveh menjalnih strategij. |FOTO

Večje podjetja in investitorji v zlato se običajno ščitijo pred padcem vrednosti z uporabo tega orodja. Na borzi odprejo “short sell” pozicijo, kjer prodajo zlato z namenom, da ga ponovno kupijo, ko cena pade. Uporaba “long” pozicije pa omogoča povečanje izpostavljenosti na trgu in izkoristek moči naraščajočega trenda. Na primer, če imate kapital v višini 1000 dolarjev, lahko z dolgim vzvodom kupite Bitcoin v vrednosti 2000 dolarjev ali več. Tako dobiček kot izguba se v tem primeru pomnožita s vzvodom. 10-odstotni dvig/padec cene v primeru dolge pozicije s 2-kratnim finančnim vzvodom bo privedel do 20-odstotnega dobička/izgube.

Pri izvajanju Long/Short pozicij ali uporabi odpornih in upornih črt v trgovanju trendov obstajajo tveganja, kot je lažni preboj. To strategijo večinoma uporabljajo večje institucije, da bi zaustavile pozicije manjših trgovcev. S svojimi ogromnimi kapitalskimi vsotami lahko povzročijo znatne premike cen, s čimer izpodrinejo ali zavedejo druge trgovce, ki niso pričakovali preboja trenda.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-13

Prikaz glavnega odpora in lažnega preboja. |FOTO

Podpora in upor v vrednosti kriptovalut

Orodje za podporo in uporabo (S/R) je ključno pri trgovanju, a pogosto ga začetniki podcenjujejo ali mu ne namenijo dovolj pozornosti. Številni uspešni trgovci se zanašajo izključno na S/R orodje ali ga kombinirajo z drugimi kazalniki. Pri tej metodi podpora označuje ceno, pri kateri je nakupni pritisk večji od prodajnega, tvorijo pa se območja oz. podporne črte, ki delujejo kot osnova za dvig cene navzgor. Povpraševanje na teh ravneh presega ponudbo, kar nakazuje na verjetnost gibanja cene navzgor. Za boljšo vidnost podpore na grafu je priporočljivo povečati časovne okvire ali spremljati premike cen na dnevni ali tedenski ravni, kjer so premiki manj nenadni.

V praksi je sprejemljivo in tehnično pravilno, če podporna črta prečka svečo ali se je ne dotakne. Cilj risanja podpore je najti neko cono, ne pa točne cene ali popolnoma ravne črte.

Po drugi strani pa imamo črto upora, ki označuje ceno, pri kateri je prodajni pritisk višji od nakupnega. To pomeni, da je ponudba večja od povpraševanja, kar vleče ceno nižje. Verjetnost odboja cene navzdol je torej velika. Kot pri podporni liniji je pomembno, da je odporna linija dobro vidna in se dotika čim več najvišjih točk na grafu cene.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-5-podpora-in-upor

Črta lažnega preboja. |FOTO

Kot je razvidno na zgornji sliki, cena Bitcoina prebije odporno linijo, nato pa se hitro vrne pod njo. To imenujemo »fake break-out« ali lažni preboj. Pravi preboj se zgodi, ko je linija odpora večkrat testirana, kar vodi do povečanega povpraševanja v tem cenovnem območju, kar pa pripelje do preboja, kot je prikazano na spodnji sliki

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-6-break-out-in-break-down-vzorec-graf-rast

“Break-out” vzorec. | FOTO

Princip break-downa je enak, le da je območje podpore prevečkrat testirano, kar vodi do povečanja ponudbe na tej cenovni točki in posledično do znižanja cen.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-7-break-out-in-break-down-vzorec-graf-rast

“Break-Down” vzorec. | FOTO

Najpopularnejši kazalniki pri postopku tehnične analize

Trgovci običajno začnejo postopek tehnične analize s kazalnikom, ki ga imenujemo drseče povprečje ali »moving average« (MA). To je eden prvih kazalnikov, ki ga trgovci običajno vključijo v svoje grafikone, uporablja se samostojno ali v primerjavi z drugimi kazalniki.

Drseče povprečje (MA) je preprosto orodje, ki poenostavi podatke o cenah sredstev, tako da ustvari nenehno posodobljeno povprečno ceno. Uporablja se za vizualizacijo preteklih cen in morebitnega prihodnjega gibanja cen, predvsem za prikaz trenda.

Povprečje se izračuna na podlagi izbranega časovnega obdobja, na primer 20 minut, 10 dni, 30 tednov ali katero koli drugo časovno obdobje, ki ga izberemo. Dva najbolj priljubljena kazalnika za tehnično analizo sta 50-dnevno drseče povprečje (50MA) in 200-dnevno drseče povprečje (200MA). Za izračun 200-dnevnega drsečega povprečja se seštejejo zaključne cene zadnjih 200 dni in rezultat deli z 200. To orodje pomaga pri filtriranju nenadnih nihanj cen, saj kratkoročna gibanja cen običajno ne vplivajo veliko na dolgoročno povprečje cen. Ko kratkoročno drseče povprečje prečka nad dolgoročnim, to kaže na bikovski trend, medtem ko padec dolgoročnega drsečega povprečja pod kratkoročno povzroči medvedji trend. Trgovci, tako kratkoročni kot dolgoročni, pogosto uporabljajo ta kazalnik za odločanje o vstopu in izstopu iz trgovalnih pozicij.

kriptovalute-za-začetnike-prikaz-death-cross-trgovanje-s-kriptovalutami-kako-zaslužiti-s-kriptovalutami

Prikaz  »Death Cross« |FOTO

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-16-golden-cross

Prikaz »Golden Cross« |FOTO

Drseče povprečje se je izkazalo kot zanesljiv kazalnik za napovedovanje hudih medvedjih trgov v preteklem stoletju. Mrtvi križ, znan tudi kot “death cross”, se običajno pojavi, ko 50-dnevno drseče povprečje pade pod 200-dnevno drseče povprečje. Ta vzorec na grafikonu običajno nakazuje možnost velike prodaje delnic. Tako za oportunistične kot dnevne trgovce je pomembno, da prepoznajo dogodek “death cross”, saj jim omogoča, da se pripravijo na prihajajočo priložnost za nakup in ostanejo zvesti svojim pozicijam pred množico. Na drugi strani pa obstaja tudi “golden cross” ali zlati križ, ki nakazuje možnost potencialnega bikovskega trenda.

Pogosto se drseče povprečje kombinira z indikatorjem relativne moči ali RSI (»Relative Strength Index«) za oceno prenakupljenosti ali preprodanosti delnic, kar je jasno prikazano na priloženi sliki. Ta indikator se uporablja za dajanje signalov o vstopu in izstopu iz trgovalne pozicije ter meri trenutno tržno dinamiko, ki se giblje med vrednostmi od 0 do 100. Vrednost nad 50 nakazuje naraščajoči trend, medtem ko vrednost pod 50 označuje padajoči trend. Ko vrednost preseže 70, se šteje, da so delnice prenakupljene, kar lahko privede do znižanja cen, medtem ko vrednost pod 30 kaže na preprodane delnice, kar pogosto vodi v dvig cen. Delovanje tega kazalnika temelji na analizi zaključnih cen sredstva v preteklih obdobjih, običajno upoštevajoč zadnjih 14 obdobij. S primerjavo teh cen z zgodovinskimi gibanji se kazalnik trudi predvideti prihodnje obrate trenda.

To pomeni, da se za izračun relativne moči upošteva zadnjih 14 cenovnih svečk ali časovnih intervalov.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-17-RSI-ali-kazalnik-relativne-moci

Prikaz RSI ali kazalnik relative moči. |FOTO

Cilj tega kazalnika je oceniti, ali so v preteklih 14 svečkah prevladovale bikovske (zelene) ali medvedje (rdeče) sveče. Če so vse 14 sveče bikovske, je rezultat relativne moči 100. Če je rezultat 50, to pomeni, da je bilo 7 bikovskih in 7 medvedjih svečk, kar kaže na izenačenje dobička in izgube. V praksi se RSI v naraščajočih trendih ali bikovskih trgih običajno giblje med 40 in 90, pri čemer območje od 40 do 50 deluje kot podpora. Med padajočimi trendi ali medvedjimi trgi pa se RSI nagiba k območju od 10 do 60, pri čemer območje od 50 do 60 deluje kot odpor. Te meje se lahko prilagajajo glede na nastavitve RSI in vrsto tržnega sredstva. Na splošno pa je RSI bolj uporaben v obdobjih padajočih ali rastočih trendov, medtem ko stohastični kazalnik ponuja bolj zanesljive informacije v obdobjih stranskih trendov ali nestabilnih trgov.

Obseg prometa predstavlja najboljši indikator tržnega razpoloženja na borzi. Obseg dejavnosti na trgu namreč odraža njegovo razpoloženje. Ideja, da obseg trgovanja narašča pred spremembo cen, predstavlja temeljno načelo analize obsega. Navadno se obseg trgovanja nanaša na število transakcij, ki se izvedejo v enem dnevu. Primerjava celotnega tržnega obsega s specifičnim gospodarstvom je pomembna, saj pomaga analitikom prepoznati vzorce v obsegu trgovanja. V obdobju rastočega trenda običajno opazimo, da obseg trgovanja narašča skupaj s cenami, medtem ko se ob padanju cen obseg običajno zmanjšuje. Večji obseg trgovanja označuje povečano zanimanje in aktivnost velikih institucionalnih vlagateljev, ki jih pogosto imenujemo “pametni denar”. Splošno velja, da imajo te institucije boljše analitične orodje in dostop do več informacij, zato visoki obsegi trgovanja na grafikonu kažejo na njihovo močno zanimanje.

osnovna-analiza-financnih-trgov-umetnost-bogastva-20

Dvig BTC cene s povečanim obsegom trgovanja. |FOTO

Na drugi strani pa območja z nizkim obsegom trgovanja običajno označujejo manjše vlagatelje z omejenimi kapacitetami, kar je pogosto značilno za obdobja tržne negotovosti.

Za tehnično analizo je ključno vključiti kazalnike obsega v dnevne grafikone. Ti grafikoni obsega so običajno prikazani pod standardnimi svečami na desni strani, kjer kažejo obseg trgovanja za vsako časovno obdobje. Upoštevanje obsega pri odločanju o trgovanju lahko vlagateljem pomaga pridobiti bolj celovit vpogled v širše tržne dejavnike, ki lahko vplivajo na ceno določenega sredstva, kar omogoča bolj premišljene odločitve.

Trgovci pogosto uporabljajo obseg kot ključno mero, saj jim omogoča oceno likvidnosti sredstva. S primerjavo obsega trgovanja s cenami na določeni ravni na grafikonu lahko ugotovimo, kako težko bo izstopiti iz ali vstopiti v položaj glede na razpoložljivo likvidnost. Dnevi z nenavadno visokim obsegom trgovanja običajno vodijo v velike cenovne nihanje in nakazujejo, da se nekaj pomembnega dogaja z določenim sredstvom.

Zaključek

Mnogi trgovci se pridružijo trgovanju le, ko je likvidnost visoka, kar je običajno odraz visokega obsega. To pomeni, da večji kot je obseg trgovanja, lažje je izvajati nakupne in prodajne transakcije za velike ali majhne količine delnic, saj obstajajo drugi trgovci na trgu, ki čakajo na izvedbo nasprotne strani vašega naročila. Zato se veliko dnevnih trgovcev odloči za trgovanje na borzi Binance, saj ima dovolj veliko likvidnost za nemoten izstop iz pozicij, kadar želijo.

Poleg znanja in izkušenj sta disciplina in duševna trdnost ključni lastnosti za trgovca. Disciplina je potrebna, da trdno sledimo svoji trgovanjski strategiji, saj lahko pomanjkanje discipline majhne izgube hitro spremeni v velike. Za obvladovanje nepredvidljivih padcev v vrednosti in slabih trgovalnih dni, ki so del vsake trgovalne kariere, pa je ključna duševna trdnost. Prave odlične naložbe omogočajo dolgoročno organsko rast, kar nas spodbuja k obravnavanju aktivnega vlaganja kot hobija in ne kot orodja za hitro obogatitev.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Delnice. Kako kupiti delnice v letu 2023, tako da vam lahko prinesejo dodaten milijon evrov dobička?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X