Investiranje Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Stablecoin: USDT vs. USDC? Zakaj kripto trgi sploh potrebujejo stabilne žetone? 

Stablecoin: USDT vs. USDC. Zakaj jih kripto tržišča potrebujejo - Martin Korošec Fortuna

Stabilni kovanci so pred kratkim pritegnili pozornost mnogih oblikovalcev finančne politike zaradi njihove hitre rasti v uporabi in možnosti za ustvarjanje okužbe s finančnimi tveganji. So del širšega sveta kripto valut, ki vključuje tudi nekrita kriptosredstva.

Namen stabilnih kovancev

Kovanci, kot sta USDC in Tether, so bili ustvarjeni za reševanje močnih nihanj cen kriptosredstev, ki nimajo prave finančne podpore. Zaradi nizke volatilnosti so zelo primerni za številne procese, vendar so dogodki maja 2020 pokazali, da morda niso tako zanesljivi, kot je bilo pričakovano. Stabilni kovanci so prek svojih rezervnih sredstev neposredno povezani s tradicionalnimi finančnimi institucijami, zaradi česar so oblikovalci finančne politike začeli biti pozorni.

Zasnovani so tako, da trgovcem zagotavljajo stabilnejšo in varnejšo obliko trgovanja. Zaradi tega so primerni za trgovce, ki želijo trgovati z večjo gotovostjo, pa tudi za trgovce, ki želijo zavarovati svoje pozicije pred neodločnostjo trga.

Različite vrste stablecoina

To so žetoni kriptovalut, ki so podprti s fiat valutami, kot so ameriški dolar, evro ali jen. Ti žetoni so zasnovani tako, da ohranjajo stabilno vrednost in so običajno vezani na vrednost osnovne fiat valute. Primeri vključujejo Tether (USDT), TrueUSD (TUSD) in USD Coin (USDC).  

To so žetoni kriptovalut, ki so podprti z drugimi kriptovalutami, kot sta Bitcoin ali Ethereum. Vrednost žetona vzdržuje osnovno zavarovanje, žetoni pa so zasnovani tako, da ostanejo stabilni glede na vrednost zavarovanja. Primeri vključujejo Maker (MKR) in Dai (DAI).  

To so žetoni kriptovalut, ki niso podprti z določenim sredstvom, temveč jih vzdržujejo algoritmi, ki so zasnovani za vzdrževanje določene ravni cen. Primeri vključujejo BASIS in ogljik CRBN.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Primerjava stabilnih kovancev

USDT vs USDC, stabilni kovanci - Martin Korošec, kriptovalute

Slika: USDT v primerjavi s USDC

Ko gre za USDC in USDT, ki sta oba vezana na vrednost ameriškega dolarja in sta na voljo v več omrežjih blockchaina, je težko reči, kateri je boljši. Torej vsak stabilni kovanec ima svoje prednosti in slabosti. Da bi odgovorili na to vprašanje, je treba razumeti notranje delovanje teh dveh stabilnih kovancev in kako se med seboj razlikujejo. 

Teoretično sta USDC in Tether enaka – oba delujeta kot nadomestna sredstva za ameriški dolar v določeni verigi blokov. Kar se tiče tržne kapitalizacije, se ta dva žetona zelo razlikujeta. Poleg tega teh sredstev ni mogoče položiti na bančni račun in tudi podjetja na splošno jih ne sprejemajo, kar pomeni, da niso popoln nadomestek za ameriški dolar. Kljub tem manjšim razlikam stabilni kovanci omogočajo uporabo dolarja v kripto ekosistemu brez omejitev tradicionalne valute. Tukaj pa obstajajo velike praktične razlike med obema, saj USDC deluje točno tako, kot je pričakovano, medtem ko tega ne moremo reči za Tether.

Stablecoin USDC

Podjetje Circle in Coinbase sta ustanovila ustanovo Centre consortium, ki ima moč ustvariti ali uničiti USDC kovanec. To je podobno nadzoru Federal Reserve nad ameriškim dolarjem. Glavna razlika med USDC in ameriškim dolarjem je, da ima Circle popoln nadzor nad ponudbo USDC. 

To je seveda slabost, saj tako lahko spremenijo tržno kapitalizacijo ali ponudbo stabilnih kovancev ter kadar koli prekličejo oziroma izbrišejo žetone. To izpodbija namen kriptovalute, saj vas ne ščiti pred volatilnostjo povezano z decentraliziranimi kovanci.

stablecoin-USDC_martin_fortuna_kriptovalute

USDC je po tržni kapitalizaciji uvrščen med 2. največje stabilne kovance in 4. največjo kriptovaluto s skupno tržno kapitalizacijo 44 milijard USD in povprečnim 24-urnim obsegom trgovanja 1,2 milijarde USD. Čeprav je od lanskega leta, ko je njegova tržna kapitalizacija znašala 14,4 milijarde dolarjev, zrasel, še vedno močno zaostaja za USDT v smislu obsega trgovanja.

USDC velja za enega najbolj zanesljivih stabilnih kovancev zaradi njegovega izdajatelja in podpore z varnimi rezervnimi sredstvi, kot so gotovina in kratkoročne državne obveznice v ZDA. Circle izdaja mesečna potrdila o stanju rezerv in je uradno prenosnik denarja v 46 zveznih državah ZDA. S dokazovanjem svoje nizke voaltilnosti je bil skozi leta zelo uspešen, kjer je v zadnjem letu nihal le med 1,0015 USD in 0,998 USD.

Stablecoin Tether USDT

Tether je bil v preteklosti deležen kritik zaradi pomanjkanja preglednosti in odgovornosti, ko gre za izdajo njihovega kovanca. To se je še poslabšalo, ko se je razkrilo, da je bila borza Bitfinex ogrožena zaradi napada in jim je moral Tether posoditi pol milijarde dolarjev, da so si opomogli. Leta 2017 so hekerji vdrli tudi v Tether rezerve in namesto da bi podjetje prevzelo odgovornost, so sprožili nujni »hard-fork«, ki je sprožil preiskavo newyorškega državnega tožilca o njihovih operacijah. Ko so jih prosili, da pojasnijo zakaj njihovi žetoni niso bili podprti z dolarji in zakaj posojajo svoje rezerve, se je podjetje namesto tega odločilo nasprotovati generalnemu državnemu tožilcu in se tako oteplo vse odgovornosti. 

Pravni postopek Tethra se je končal z razmeroma minimalno globo v višini 18.5 milijona dolarjev, vendar je bil to šele začetek njihovih pravnih težav. Ključno odkritje med pregledom rezerv je bilo, da je bilo le približno 75 % USDT podprtega s fiat valuto. To neskladje v njihovih izjavah je zdaj povzročilo kazen v višini 41 milijonov dolarjev s strani ameriške komisije za trgovanje s terminskimi pogodbami na blago (CFTC).

USDT ima skupno tržno kapitalizacijo 66.2 milijarde USD in 24-urni obseg trgovanja 28.9 milijarde USD maja 2022, zaradi česar je največji stabilni coin in tretja največja kriptovaluta po tržni kapitalizaciji. V primerjavi s tem časom lani, ko je njegova tržna kapitalizacija znašala 80 milijard dolarjev, je USDT doživel znatno rast. Ima precejšnjo prednost pred USDC v smislu obsega trgovanja.

Mnogi ljudje verjamejo, da je USDC bolj varna valuta kot USDT, prav zaradi pravnih težav, s katerimi se sooča Tether, in negotovosti rezervnih sredstev USDT. V nasprotju s tem je USDC podprt z gotovino in državnimi obveznicami in je predmet rednih revizij, da se to tudi zagotovi. USDT je podprt s “tradicionalno valuto, državnimi obveznicami in posojili, ki jih je Tether dal tretjim osebam”, kar je sprožilo veliko pomislekov kar se tiče njihove likvidnosti v primeru hitrega zloma. 

Tether stabilni dolar je uporabnikom že velikokrat dokazal, da le ni tako stabilen. To dokazuje dejstvo, da je maja, tega leta doživel bliskovit padec, kjer je izgledalo da bo izgubil vso podporo. To se je zgodilo v času padca celotnega kripto trga oziroma ko je Bitcoin padel iz 30,000$ na 25,500$ v samo enem dnevu. V tem dogodku so trgovci spoznali, da za resnično zanesljivo stabilno kripto valuto potrebujejo boljše mehanizme in tako podjetja, ki so sposobna takšne hitre padce utrpeti in tako ohraniti celoten pomen svoje valute – torej stabilnost.

Slika: Padec stabilnega kovanca Tether ali USDT.

Visoko vrednost Tethra še vedno opravičuje njegova visoka uporaba, saj lahko praktično vsako kripto valuto zamenjamo takoj za Tether, kjer ima to prednost pred USDC, ki pa ni možen za zamenjavo pri številnih valutah s manjšo tržno kapitalizacijo.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

Posledice zloma FTX borze

Tržna kapitalizacija USDT se je po propadu borze FTX pred nekaj tedni znatno zmanjšala, za skoraj 4 milijarde dolarjev. To naj bi bilo povezano s trenutnim prebojem Tetherja z meje 1 USD, ki je 10. novembra padel na 96 centov zaradi zamrznitve žetonov USDT v vrednosti 46 milijonov dolarjev, povezanih s FTX. Zanimivo je, da se je tržna kapitalizacija USDC po incidentu FTX povečala za približno 2 milijardi ameriških dolarjev.

Slika: prenos vrednosti iz USDT v USDC po FTX zlomu

Podjetje Circle je vzpostavilo zaupanja vredno prisotnost v kripto svetu, medtem ko Tether velja za simbol tega, kaj gre lahko narobe z neregulirano centralizacijo. Znano je, da niso zanesljivi glede resnice, zlasti glede podpore njihovega žetona USDT. Ugotovljeno je bilo, da je le 2.9 % Tethra dejansko podprto z USD, pri čemer je večina podprta s posojili. Ti podatki so bili razkriti zaradi potrebe po dokazovanju vladam in regulatorjem, da je USDT v celoti podprt. Natančne podrobnosti o njihovi podpori niso znane zaradi pomanjkanja preglednosti in ni zato tudi ni jasno, ali je USDT v celoti podprt s fiksnimi valutami.

Tether je eden najpogosteje uporabljanih stabilnih kovancev, vendar je zaradi povezanosti z borzami in pomanjkanja preglednosti manj zaželena možnost v primerjavi z USDC. USDC ima enake prednosti kot Tether, vendar nobene negativne asociacije. Čeprav USDT še vedno prevladuje v obsegu trgovanja, je vse več mnenj, da je USDC boljša izbira, kar lahko v bližnji prihodnosti spremeni razmerje moči na kripto trgu. 

Torej, decentralizirane valute so v ospredju sodobne finančne revolucije, ki bo zmanjšala tveganje, povečala učinkovitost in spremenila način našega poslovanja. Stabilni kovanci pa so zaenkrat še vedno centralizirana kriptovaluta, ki je vezana na dolar, zaradi česar so praktična možnost za tiste, ki želijo večjo stabilnost.

Propad banke Valley Bank (SVB) je močno vplival na vrednost stabilnega kovanca USDC, ki ga je izdal Circle (stranka SVB). USDC je zato začasno izgubil svojo stabilnost, vezano na ameriški dolar. Cena se je uspela popraviti v nekaj dneh, kar je povzročilo veliko govora o pomanjkanju preglednosti in morebitnem sistemskem tveganju, saj kovanci ohranjajo svojo vezanost na ameriški dolar.

Ta dogodek je pozitiven poziv k večji regulaciji na področju stabilnih kovancev, kjer je potrebno redno poročanje o zneskih rezerv in fiat podpori. Nekateri menijo, da je ravno ta nepreglednost USDC rezerv prispevala k negotovosti uporabnikov in posledično nestabilnosti trga, torej kratkoročnemu zlomu USDC kovanca, ki bi moral vedno ostati 1:1 v ramzerju z ameriškim dolarjem.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X