Kriptovalute NFT

NFT. Kaj je NFT?

nft-naslovna-slika-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain-opensea-minting

NFT-ji, znani tudi kot nezamenljivi žetoni (angleško “Non-Fungible Tokens”), so edinstvena kategorija digitalnih žetonov, ki zastopajo specifične digitalne entitete. Za razliko od standardnih kriptovalut, kot sta Bitcoin ali Ethereum, ki so med seboj enakovredne, NFT-ji nimajo te zamenljivosti.

V samo nekaj letih je trg NFT-jev doživel eksplozivno rast. Umetniki, glasbeniki, igričarska industrija in mnogi drugi so hitro spoznali potencial te tehnologije, ki omogoča verodostojno digitalno lastništvo. Ni presenetljivo, da so številne visokoprofilne prodaje NFT-jev pritegnile svetovno pozornost, pri čemer so nekatera dela dosegla prodajne cene v milijonih dolarjev.

NFT imajo sledeče značilnosti:

Zamislimo si, da stojimo v galeriji, kjer so razstavljena številna umetniška dela. Med njimi je znamenita slika, denimo Mona Lisa. Čeprav lahko naredimo tisoče, celo milijone kopij te slike, bo le ena originalna Mona Lisa, ki je bila naslikana s strani Leonarda da Vincija. Ta original ima določene značilnosti, zgodovino in avtentičnost, ki ga ločujejo od vseh kopij.

V svetu digitalne umetnosti je to težje razumeti, saj je digitalno datoteko mogoče popolnoma kopirati, ne da bi pri tem izgubila kakovost. NFT-ji delujejo kot “digitalni certifikat avtentičnosti“. Čeprav je mogoče ustvariti neskončno število popolnih kopij digitalne slike, lahko le en NFT potrdi, katera od teh kopij je “original”.

kaj-je-nft-uporaba-nft-nft-slovenija-nft-prodaja-zasluzek-mona-lisa-kot-nft
Mona Lisa kot NFT. | FOTO
Zdaj si predstavljajte, da umetnik ustvari digitalno sliko in jo želi prodati kot edinstveno delo. To lahko stori s pomočjo NFT-ja. Ko to umetnino kupi zbiratelj, ne kupuje le digitalne datoteke, ampak tudi edinstven NFT, ki potrjuje njegovo avtentičnost in izvornost. Tudi če se pojavijo kopije te slike po spletu, le ena – tista z določenim NFT-jem – velja za original. NFT zagotavlja, da je določen digitalni element edinstven in neponovljiv, kar mu daje vrednost in pomen v digitalnem svetu.
Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

Vodnik po NFT-jih.

Razumevanje NFT-jev ni bilo še nikoli lažje: Prijavite se na naš webinar in se potopite v osnove, tehnične vidike in potencial za zaslužek, ki ga ponujajo NFT-ji, v vodiču, ki je prijazen za začetnike!

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Predstavljajte si, da obiščete umetniški sejem. Na sejmu je razstavljena skulptura slonovine iz 17. stoletja, ki je zaradi svoje zgodovine in izdelave izjemno dragocena. V naslednjem kiosku je sodobna skulptura iz plastike, ki jo je ustvaril mlad umetnik in je zanimiva zaradi svoje edinstvene oblike in pomena. Čeprav sta obe skulpturi umetniški deli, jih ne morete neposredno zamenjati med seboj, saj imata vsaka svojo posebno vrednost in zgodovino.
Podobno je z NFT-ji v digitalnem svetu. NFT (nezamenljivi žeton) predstavlja določeno digitalno sredstvo, kot je umetniško delo, zbirateljski predmet ali celo glasbena datoteka. Vsak NFT je edinstven, saj je kodiran z določenimi informacijami, ki ga razlikujejo od drugih.
nft-blockchain-kaj-je-nft-uporaba-nft-nft-slovenija-vincent-van-goghova-zvezdna-noč-kot-nft

Vincent Van Gogh in njegovo delo Zvezdna noč kot NFT. | FOTO

Vzemimo za primer dve digitalni sliki, ki sta oba izdana kot NFT-ji. Prva slika je digitalna reprodukcija znamenitega Van Goghovega dela, druga pa je popolnoma nova digitalna umetnina mladega digitalnega umetnika. Čeprav sta obe digitalni sliki in obe predstavljata umetniško delo, imata vsaka svojo edinstveno vrednost v svetu NFT-jev. Enega NFT-ja ne morete neposredno zamenjati za drugega, saj vsak predstavlja svojo unikatno vrednost in zgodovino.
Vsak NFT je povezan z digitalno denarnico, ki ima edinstven naslov. Ko kupujete, prodajate ali prejemate NFT, se transakcija zabeleži s tem naslovom, ki deluje kot digitalni podpis. Če želite preveriti lastništvo NFT-ja, lahko preprosto obiščete katerokoli javno blockchain platformo (kot je Ethereum), vpišete naslov NFT-ja ali denarnice in takoj boste videli celotno zgodovino tega NFT-ja, vključno z vsemi preteklimi in trenutnimi lastniki.
NFT-ji so postali izjemno priljubljeni, zlasti med umetniki in ustvarjalci, ki jih uporabljajo kot sredstvo za prodajo svojih digitalnih del. To vključuje vse od digitalne umetnosti in glasbe do videoposnetkov, virtualnih nepremičnin in drugih digitalnih kolekcionarstev.

Kako narediti NFT?

Ustvarjanje NFT-jev vključuje postopek imenovan “minting“. Minting v kontekstu NFT-jev se nanaša na postopek ustvarjanja ali izdajanja novega edinstvenega digitalnega sredstva na blockchainu. V svetu umetnosti, zbirateljstva, glasbe in drugih medijskih vsebin je minting proces, s katerim se digitalno delo preoblikuje v NFT, ki je nato shranjen v blockchainu in ga ni mogoče zamenjati.

umetnik-uporablja-tablico-za-izdelavo-NFT-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain-opensea
Umetnik uporablja tablico za izdelavo NFT. | FOTO

Ko umetnik ustvari digitalno delo, kot je slika, skladba ali video, se to delo lahko preoblikuje v posebno digitalno sredstvo, imenovano NFT, s pomočjo platform, kot je OpenSea. Ta proces, imenovan minting, vključuje dodajanje ključnih informacij o delu v digitalni datoteki, znanih kot metapodatki.

Ko je ta NFT ustvarjen, se njegovi podatki trajno zabeležijo na tehnologiji imenovani blockchain, kar zagotavlja njegovo edinstvenost in avtentičnost.

Ko je digitalno delo pretvorjeno v NFT in zabeleženo na blockchainu, umetniki pogosto objavijo svoj NFT na tržnicah, kot je OpenSea, da bi ga predstavili potencialnim kupcem. Objavljanje vključuje določitev cene in razkritje vseh pogojev uporabe ali licenc. Za uspešno prodajo je promocija ključnega pomena: umetniki uporabljajo družbena omrežja, skupnosti in druge platforme, da povečajo prepoznavnost svojega dela.

zajeta-slika-zaslona-opensea-kaj-je-nft-uporaba-nft-nft-slovenija
Slika zaslona spletnega portala OpenSea. | FOTO

Pomembno: Za tiste, ki so zainteresirani za nakup ali prodajo NFT-ja, je pomembno raziskati vrednost in avtentičnost dela ter razumeti morebitne pristojbine ali provizije, ki jih tržnica morda zaračuna. Prav tako je bistveno biti pozoren na pravice, povezane z NFT-jem, saj lastništvo NFT-ja ne pomeni nujno popolnega lastništva nad vsebino ali pravicami, povezanimi z delom. Priporočljivo je, da se pred nakupom ali prodajo temeljito posvetujete in razumete vse pogoje.

Kako trgujemo oz. zaslužimo z NFTji? Ethereum NFT ali ostale alternative?

Vstop v svet NFT, je prava avantura, v katero se lahko potopite s pravilnim vodnikom. Začnete lahko z določitvijo, na kateri blockchain verigi želite delovati. Čeprav je Ethereum priljubljena izbira, obstajajo tudi druge privlačne možnosti, kot so Binance SC, Flow, Tezos in Polygon.

S svojo izbrano verigo boste potrebovali digitalno denarnico, ki omogoča shranjevanje in upravljanje z NFT-ji. Med najbolj znanimi so MetaMask, Trustova Torbica in Coinbase Torbica. Nato je čas, da raziskujete svet tržnic NFT, kjer so OpenSea, Rarible, Mintable in drugi. Ko se registrirate in povežete svojo denarnico, se potopite v raznolikost del, razvrščenih po avtorjih, kategorijah in priljubljenosti.

slika-zaslona-spletnega-portala-mintable-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain-opensea-minting
Slika zaslona spletnega portala Mintable. | FOTO
Ko najdete tisto posebno umetnino, ki vas pritegne, se seznanite z vsemi podrobnostmi in cenami, preden opravite nakup. In če se počutite ustvarjalno ali imate delo, ki ga želite deliti z drugimi, lahko svoj NFT postavite na prodaj, določite svojo ceno in pogoje, nato pa sedite in čakate, da se potencialni kupec odloči za nakup. Ko je transakcija zaključena, se vaše plačilo neposredno prenese v vašo digitalno denarnico, odpirajoč svet možnosti v tej navdušujoči digitalni dobi.

Uporabnost NFT (primeri)

NFT-ji, imajo številne uporabe, predvsem tam, kjer je potrebna unikatnost in overljivost digitalnih izdelkov. V novi digitalni dobi je razvoj NFT-jev (nezamenljivih žetonov) popolnoma spremenil, kako razumemo in vrednotimo digitalno lastnino.
nft-kot-digitalna-umetnost-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain-opensea-prodaja
NFT kot umetniško delo. | FOTO
igranje-iger-nft-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Igranje NFT iger. | FOTO

Ob upoštevanju hitrega tehnološkega napredka in rastoče priljubljenosti NFT-jev lahko pričakujemo še večjo raznolikost in inovacije v njihovi uporabi v bližnji prihodnosti.

NFT Slovenija

Prva serija nezamenljivih žetonov je bila ustvarjena z namenom krepitve prepoznavnosti slovenskega gospodarstva, s čimer si Slovenija prizadeva utrditi svojo pozicijo kot ene izmed vodilnih digitalnih držav, ki aktivno sledi trendom tehnologije veriženja blokov. To novico so predstavili predstavniki Tehnološkega parka Ljubljana.
NFTji se bodo osredotočali na ekskluzivno kolekcijo digitalnih 3D eksponatov in panoramskih fotografij visoke kakovosti. Obiskovalcem slovenskega paviljona bodo ti edinstveni žetoni ponujeni kot posebno darilo. Na Evropskem Blockchain tednu je Slovenijino ambicijo razkril tudi Simon Zajc, državni sekretar Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, poudarjajoč, da bo Slovenija prva država, ki bo za promocijo svojih gospodarskih in turističnih dosežkov uporabila lastne NFT-je.
Na dan otvoritve slovenskega paviljona EXPO DUBAI 2020, ki se je zgodila v soboto, 2. oktobra 2021, je minister Zdravko Počivalšek mednarodnim gospodarskim delegacijam razkril prvenstveni projekt Slovenije. Ta vključuje NFT-je, digitalno zbirko eksponatov, razglednic ter 3D modelov, ki predstavljajo izdelke slovenske industrije.

Najbolj znane drage prodaje NFTjev

Beeple’s “Everydays: The First 5000 Days”: Ta digitalni umetniški del, ki ga je zasnoval umetnik po imenu Beeple, je našel svojega lastnika na dražbeni hiši Christie’s za osupljivih 69,3M $. Ta prodaja se šteje med najvišje cene za NFT do danes.

beeples-everydays-the-first-5000-days-kaj-je-nft-uporaba-nft-nft-slovenija-nft-prodaja-zasluzek
Beeple’s “Everydays : The First 5000 Days NFT | FOTO

Merge: delo digitalnega umetnika Beeple predstavlja NFT, ki je bil prodan za osupljivo vsoto 91,8 milijona dolarjev preko platforme Nifty Gateway

The-MErge-NFT-Pak-twitter-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Merge NFT |Photo | FOTO

CryptoPunk #7804: V svetu NFT-jev so CryptoPunks med začetniki. Omenjeni Punk #7804 je zamenjal lastnika za 7,6M $

crypto-punk-7804-vir-coinbase-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

CryptoPunk #7804 NFT | FOTO

Prvi tvit J. Dorseyja: Ustanovitelj in prejšnji CEO Twitterja, J. Dorsey, je svoj prvi tvit preoblikoval v NFT in ga prodal za 2,9M $. Dobiček je šel v humanitarne namene.

prvi-tvit-j-dorsey-vir-twtr-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain
Prvi tvit J. Dorseyja NFT | FOTO
Pomembno je poudariti, da je NFT trg nenehno v gibanju, s cenami, ki se stalno spreminjajo, in postavljanjem novih mejnikov. Prav tako je možno, da se vsak dan pojavi nov dragocen NFT, zato je ključnega pomena biti na tekočem s tržnimi trendi

Uporaba NFT v marketingu (odmevni primeri)

V sodobnem digitalnem svetu NFT-tehnologija postaja vse bolj priljubljena tudi v marketingu. Organizacije, ki se odločijo za vključitev NFT-jev v svoje strategije, se lahko predstavijo kot pionirji na področju novih digitalnih rešitev, ki ponujajo edinstvene artikle ali doživetja svojim uporabnikom.

To ne le kreira močno zavezanost in lojalnost uporabnikov z obetajočimi promocijami, temveč prinaša tudi priložnosti za dodaten zaslužek. Digitalna narava NFT-jev pa lahko pripomore k zmanjšanju ekološkega odtisa, saj se odpravi potreba po materialnih virih in logistiki.

Dodatno, s potrjevanjem pristnosti in porekla digitalnih dobrin, NFT-ji nudijo verodostojnost, kar je neprecenljivo za umetnike in druge ustvarjalce. Seveda pa vse novosti prinašajo tudi izzive.

Medtem ko NFT-ji ponujajo številne priložnosti, se soočajo z okoljskimi pomisleki, značilnimi za blockchain tehnologijo, nestanovitnostjo trga in morebitnim špekulativnim delovanjem. Zato je ključnega pomena, da organizacije natančno pretehtajo koristi in tveganja, preden se odločijo vključiti NFT-je v svoj marketinški pristop.

Nekateri izstopajoči primeri vključujejo:

NBA Top Shot: Športne organizacije so se hitro navdušile nad NFT-ji. Ta platforma omogoča kolekcioniranje in trgovanje z izjemnimi trenutki iz NBA tekem, pretvorjenimi v NFT-je, kar je prineslo svež zagon za ljubitelje športa.

nba-top-shot-nft-new-york-times-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

James Lebron NBA Top Shot NFT. | FOTO

Pringles: Ta znana znamka čipsa je predstavila serijo digitalnih čipsov kot NFT-je, ki so bili na voljo na platformi Rarible.

pringles-nft-opensea-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Pringles NFT.| FOTO

Taco Bell: Ta veriga restavracij je izdala NFT kolekcijo, ki prikazuje njihove proizvode, pri čemer so vsa sredstva od prodaje namenili dobrodelnosti.

taco-bell-nft-opensea-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Taco Bell NFT. | FOTO

Pepsi: Ta pijačarski gigant je predstavil “Mic Drop” NFT kolekcijo, ki je počastila glasbeno sceno, in to brezplačno, vendar je pritegnila veliko medijske pozornosti.

pepsi-nft-opensea-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Pepsi NFT. | FOTO

Budweiser: Budweiser je pokazal svojo zavezanost digitalnemu svetu z nakupom NFT rakete in domenskega imena “beer.eth”

budweiser-nft-razprodano-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Budweiser NFT. | FOTO

Gucci: V svetu mode je Gucci izdal Supergucci NFT.

supergucci-nft-super-elastic-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Gucci NFT. | FOTO

Kings of Leon: Glasbena skupina je svoj album predstavila v obliki NFT-ja, z dodatnimi ekskluzivnimi vsebinami in privilegiji.
kings-of-leon-nft-album-opensea-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Kings of Leon album kot NFT. | FOTO

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

NFT IN METAVERSE

NFT-ji in metaverse sta med seboj močno prepletena, predstavljata pa naslednjo stopnjo v razvoju digitalne dobe

Metaverse je skupina povezanih virtualnih svetov, v katerih uporabniki preko svojih avatarjev sodelujejo, komunicirajo in se zabavajo. To je nekakšna evolucija interneta, kjer se digitalno in fizično prepletata.

slika-moškega-ki-nosi-vr-očala-za-metaverse-kaj-je-nft-uporaba-nft-nft-slovenija
Slika moškega, ki nosi VR očala za Metaverse. | FOTO

V svetu metaversea NFT-ji prinašajo revolucionarne spremembe. Omogočajo uporabnikom, da v digitalnem prostoru postanejo lastniki virtualnih sredstev, kot so parcele, stavbe, virtualna oblačila in umetnine. Poleg tega lahko posamezniki izražajo svojo edinstvenost s pridobivanjem unikatnih oblačil in dodatkov za svoje avatarje.

Znotraj iger, ki jih metaverse ponuja, pa NFT-ji prevzamejo vloge dragocenih predmetov, kot so orožja ali virtualni ljubljenčki, s katerimi lahko igralci trgujejo ali jih uporabljajo.
virtualni-nft-v-metaverse-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Virtualni ljubljenček v MetaVerse. | FOTO

V celoti gledano, NFT-ji in metaverse sooblikujeta bogat in dinamičen digitalni svet, kjer se meje med virtualnim in realnim vse bolj brišejo, uporabnikom pa nudita možnost dejanskega lastništva nad njihovimi digitalnimi izkušnjami in dobrinami.

NFT IN REALNO GOSPODARSTVO

V današnjem digitalnem svetu umetniki in glasbeniki pogledujejo proti NFT-jem kot možnosti trženja svojih del, kar odpira vrata novim dohodkovnim virom v času, ko je digitalna vsebina pogosto ali brezplačna ali nezakonito kopirana.

Ta tehnologija se ni le pojavila kot nova naložbena priložnost, saj platforme, kot je OpenSea, beležijo prodajo NFT-jev za osupljive zneske, ampak je tudi povezala digitalni in fizični svet, kjer določeni NFT-ji zagotavljajo pravice do fizičnih dobrin.

Poleg tega podjetja pogosto uporabljajo NFT-je za povečanje svoje vidnosti, spodbujanje prodaje in krepitev tržnega deleža. Vse to je privedlo do nastanka novih poklicev, od razvijalcev do svetovalcev v svetu NFT-jev.

Vendar pa NFT svet ni brez izzivov. Njihova uporaba v blockchainu, zlasti v Ethereumu, je sprožila okoljske skrbi zaradi visoke porabe energije. Poleg tega se pojavljajo pravni in davčni izzivi, saj se države po vsem svetu spopadajo z vprašanjem, kako regulirati in obdavčiti ta hitro rastoči trg..

Za konec, čeprav NFT-ji izvirajo iz digitalnega prostora, so njihovi učinki v realnem gospodarstvu široko obsegajoči, od monetizacije do vpliva na zaposlovanje, zakonodajo in okolje. NFT-ji so trdno vpeti v srž sodobnega ekonomskega sistema.

Prihodnost NFT

NFT-ji, trenutno popularni v umetniških krogih, igričarski industriji in med zbiratelji, se lahko v prihodnje preoblikujejo in postanejo integralni del našega vsakdanjega življenja, kjer bi služili kot digitalni lastniški certifikati.

Z razvojem koncepta metaverse-a in povečevanjem interakcije v virtualnih okoljih bodo NFT-ji verjetno igrali ključno vlogo pri določanju pravic, identitete in medsebojne interakcije. V luči trenutnih okoljskih skrbi, povezanih z energijsko potrošnjo tehnologij, kot je Ethereum, lahko pričakujemo bolj trajnostno usmerjene NFT platforme. 

Toda NFT-evolucija ne bo omejena le na umetnost. V prihodnje lahko njihov vpliv opazimo v sektorjih, kot so izobraževanje, nepremičnine in finance

Hkrati lahko pričakujemo prilagoditve v zakonodaji, ki bodo obravnavale njihovo ustvarjanje, prodajo in uporabo. Ta hitro rastoča tehnologija ima tudi potencial za demokratizacijo dostopa, kar pomeni, da bi bila bolj razumljiva in dostopna širšim množicam.

In ne nazadnje, NFT-ji se lahko vzpostavijo kot zlati standard za verodostojnost digitalnih dobrin, olajšajoč potrditev njihovega izvora in lastništva.

NFT in spet tretje generacije (WEB 3)

In ne nazadnje, NFT-ji se lahko vzpostavijo kot zlati standard za verodostojnost digitalnih dobrin, olajšajoč potrditev njihovega izvora in lastništva.

Na kratko o Web3:

web-3.0-kaj-je-nft-uporaba-nft-prodaja-nft-zasluzek-nft-blockhain

Web 3.0. | FOTO

.

Povezanost med NFT-ji in Web3:

NFT-ji, v osnovi izdelki razvoja Web3, temeljijo na blockchain platformah, ki predstavljajo jedro Web3. Omrežje, kot je Ethereum, igra ključno vlogo v procesu kreacije in trgovanja z NFT-ji, saj zagotavlja preglednost in avtentičnost vsake transakcije.

Ko razmišljamo o prihodnosti, bo nadaljnji razvoj Web3 zagotovo pripomogel k širjenju uporabe NFT-jev na različnih področjih, od digitalne umetnosti do virtualnih nepremičnin in avtorskih pravic.

Z naraščajočo popularizacijo Web3 tehnologij lahko pričakujemo še večjo rast in inovativnost v svetu NFT-jev. Tako lahko rečemo, da sta NFT-ji in Web3 neločljivo povezana – medtem ko Web3 postavlja temelje za naslednjo generacijo interneta, NFT-ji ponujajo svež in inovativen pristop k razumevanju digitalne lastnine v tej novi digitalni dobi.

X