Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Trgovanje s kriptovalutami: Spot trading vs Margin trading. Katerega izbrati?

Margin vs Spot trading, trgovanje - Ideje za investicijo - Martin Fortuna, Korošec

Ena največjih dilem trgovcev delnic, valut ali kriptovalut je izbira med Spot trgovanjem ali maržnim trgovanjem in katerega izbrati. To odločitev bo moral vsak trgovec sprejeti sam, glede na njegove preference, kar se tiče volatilnosti in količine trgovanih sredstev.  

Pri spot trgovanju, sredstvo kupite ali prodate neposredno na borzi, kjer v zamenjavo dobite gotovino, stabilne kovance ali druga sredstva oz. kriptovalute (na primer zamenjava Ethereuma neposredno za Bitcoin). Ko sredstvo kupite ali prodate, je posel sklenjen in ste lastnik tega, kar imate. 

Nasprotno pa velja pri trgovanju z maržo oz. Margin trgovanje, ki je malo bolj zapleteno in veliko bolj tvegano ampak potencialno veliko bolj dobičkonosno kot Spot trgovanje. 

Lestvica razmerja tveganja in dobička pri maržnem trgovanju s kripto je običajno med 2 in 100 kratniki. Grobo rečeno to pomeni, da bo vsak premik sredstva, za maržnega trgovca 2 do 100 krat večji. 

Razlog je preprost; izposojate si denar, pogosto stabilne kovance, da stavite na rast ali padec cene sredstva. Če imate prav, super! Odplačali boste posojilo in obdržali veliko večji dobiček, kot bi ga lahko če bi stavili samo svoj denar. V primeru, da se motite, posojilodajalcu še vedno dolgujete tisto, kar ste si izposodili, skupaj z obrestmi in transakcijskimi stroški.

Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako premagati krizo in kako lahko zaslužite svoj prvi milijon?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Spot trgovanje ("Spot Trading")

Osnovno pravilo vlaganja je »ne stavite več, kot ste pripravljeni izgubiti«. Temu pravilu pri Spot trgovanju dokaj enostavno slediti. Primer: kupite en Bitcoin za $20,000. Če se cena dvigne na $22,000, ste v profitu 10%, to je $2,000 dobička. 

Če Bitcoin pade na $18,000 bo vaš vložek padel za 10%, kar pomeni izgubo $2,000. To tveganje je možno ublažiti s stop-limit (ali stop-loss) naročilom, ki borzi pove, naj samodejno kupi ali proda, ko je dosežena določena cena in tako zavarujete dobiček ali omejite izgubo. Tudi, če tega ne storite, imate še vedno $18,000 vrednosti Bitcoina, ki se lahko sčasoma spet dvigne. 

Spot trading, trgovanje - Ideje za investicijo - Martin Fortuna, Korošec

Slika: Ko kupite sredstvo na Spot trgu, vlagate v dejansko sredstvo in ne v nekakšno pogodbo (kot je to pri maržnem trgovanju).

Druga pomembna razlika Spot trgovanja je, da smete trgovati samo z lastnim kapitalom in pri tem ni vključenega nobenega izposojanja sredstev. Torej, kar vložite na svoj naložbeni oz. trgovalni račun, je tisto, do česar imate dostop in to je to. 

Prednosti

Slabosti

Nižje tveganje

Težje doseči dobiček za trgovce z manjšimi računi

Dobro za začetnike

 

Neposredno lastništvo sredstva

 

 

Margin trgovanje ("Margin Trading")

To je tisto trgovanje, kjer zastavite hišo (v nekaterih primerih dobesedno). Večina borz za trgovanje s kriptovalutami vam omogoča trgovanje z maržo do 20-kratnega finančnega vzvoda oziroma maržo, ali 1:20. Poznamo tudi borze, ki ponujajo 100-kratni vzvod ali 1:100. Pri vzvodu 100x, lahko vložite $100 in kupite $10,000, kjer si izposodite $9,900.

Torej, če želite kupiti en Bitcoin za $20,000 z 20-kratnim vzvodom, položite $1,000 zavarovanja in si izposodite dodatnih $19,000. Če Bitcoin naraste za 10% na $22,000, boste podvojili svoj denar, kar vam prinese 100% dobiček oziroma $1,000.

Po drugi strani, če Bitcoin pade za 10% na $19,000, boste izgubili dvakrat toliko, kot ste začeli, kar pomeni 200% izgube oziroma $2,000.

Vendar, trgovanje z maržo, na splošno ne deluje tako; posojilodajalci (borze) vam ne nameravajo dovoliti, da izgubite ves ta denar (njihov denar), saj ga morda ne boste mogli vrniti. Zato je tukaj »margin call«.

Kaj je Margin Call?

V primeru, da se bližate ceni, kjer boste izgubili zastavljena sredstva (v našem primeru $1,000) boste dobili poziv k kritju s strani borze. Prosili vas bodo za več zavarovanja, pogosto zelo hitro, sploh če cena hitro pada. Če tega poziva k kritju ne izpolnite, torej če nimate sredstev ali ker ne ukrepate dovolj hitro, bodo vaš položaj likvidirali. V primeru likvidacije položaja, borza samodejno zapre vašo pozicijo in proda vaše zavarovanje, da poplača posojilodajalcem, ki želijo nazaj svojo glavnico in obresti. Torej, preden Bitcoin doseže $19,500, boste izgubili celih $1,000. 12. marca, 2020 je Bitcoin doživel »flash crash«, in je v samo nekaj urah padel z $8,000 na $3,600. V tem dogodku, je bilo likvidiranih več kot milijardo dolarjev dolgih oziroma »long« pozicij. 

Prednosti

Slabosti

Svoboda trgovanja mnogih trgov

Višje provizije

Koristi izkušenim trgovcem

Težko razumeti za začetnike

Dostop do več kapitala

Hitre nepričakovane izgube za začetnike

Dolge in kratke pozicije ("LONG" in "SHORT" pozicije)

Ko imamo odprto »long« pozicijo, kupimo kovanec in ga imamo v lasti. S »short » pozicijo se strinjate, da boste prodali določeno količino valute na določen datum, vendar je še niste kupili. Cilj tega je, da lahko to kupimo ceneje od zneska, ki ga je nasprotni kupec pripravljen plačati. 

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Delnice. Kako kupiti delnice v letu 2023, tako da vam lahko prinesejo dodaten milijon evrov dobička?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X