Kriptovalute Trendi

Velike institucije kot so Mercedez Benz, Meta, Disney in Starbucks uporabljajo Layer-2 verigo in ne Ethereum! Zakaj?

Velike institucije kot so Mercedez Benz, Meta, Disney in Starbucks uporabljajo Layer-2 verigo in ne Ethereum! Zakaj? Martin Korošec, Fortuna

BREZPLAČNI webinar. Kako lahko ujamete prihodnjo 100-kratno rast tudi v kripto krizi? Kako kupiti kriptovalute? Kliknite tukaj.

Na webinarju boste izvedeli:

Webinar je za naše bralce brezplačen, zato ne zamudite registracije. Kliknite tukaj za informacije vredne Bitcoina.

Popularnost kriptovalut in blockchain tehnologije nenehno raste in s tem tudi število uporabnikov, kot tudi dnevno opravljenih transakcij. S povečanim zanimanjem in količino prometa opravljanja transakcij se tudi pojavijo problemi, ki omejujejo potencial in število uporabnikov samega blockchaina. Za te probleme so na trgu že rešitve, ki bodo pomagale zadovoljiti povpraševanje po povečani uporabi decentraliziranih omrežij. Tem rešitvam pravimo »Layer 2«.  

Layer 2 Polygon - Martin Korošec, kriptovalute

Slika: Povečana uporaba “Layer-2 tehnologije”.

Posledično, so se na to področje usmerili mnogi strokovnjaki in razvijalci, ki so odločeni umakniti to oviro in tako omogočiti uporabniku prijaznejšo izkušnjo, kot tudi povečati potencial uporabe tehnologije za celoten svet. 

Torej, rekli smo da so glavni problemi trenutnih blockchain tehnologij:

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-3

Preden bolje spoznamo tehnologijo Layer-2, je potrebno vedeti, da vsak blockchain na katerem želimo narediti trasnakcijo zahteva plačilo te transakcije rudarjem, ki prenose potrjujejo in si s tem plačilom pokrijejo stroške, kot tudi naredijo manjši zaslužek. Pravtako ima vsaka veriga omejeno število blokov na da, ki jih je sposobna procesirati.

To posledično omeji število transakcij, ki jih lahko opravi omrežje na dan, kjer obstaja sistem »dražbe« plačevanja transakcijskih provizij, ki so namenjene rudarjem v zameno za potrjevanje teh blokov.

V zadnjih letih se je omrežje Ethereum tako dvignilo v popularnosti in številu uporabnikov, da je bila povprečna cena za oravljeno transakcijo nekje 30$, kjer so ljudje plačevali tudi po več sto dolarjev (na Ethereum omrežju). Takrat je veriga Ethereum postala velika ovira za mnoge uporabnike in tako spoznali pravo vrednost Layer-2 sistemov!

Tehnologija omogoča verigam opravljanje večih mikro-transakcij, brez zapravljanja časa za čakanje na potrditve rudarjev za opravljeno transakcijo in tako plačevanje nepotrebnih provizij tem rudarjem. 

Takšne rešitve so izjemno potrebne v času povečanega prometa na priljubljenih verigah kot je Ethereum, kjer so omogočili uporabo omrežja, oziroma verige za množice ljudi. 

Pravtako je potrebno omeniti, da vse Layer-1 verige ne potrebujejo Layer-2 tehnologije, saj je njihovo omrežje zgrajeno drugače kot Ethereum in Bitcoin, kjer so Layer-2 rešitve skorajda nujno potrebne. Solana, Cardano, Ripple, Binance, Polkadot in drugi delujejo na drugačnih mehanizmih, kjer nasičenost ne igra takšne vloge da bi potrebovali zunanje ponudnike za hitrejše procesiranje transakcij.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

Polygon (Matic) omrežje

Omrežje Polygon uporablja tehnologijo MoreVP (More Viable Plasma), ki mu omogoča da sredstva na Ethereum omrežju ostanejo kjer so, medtem ko se transakcije lahko ločeno procesirajo na Layer-2 omrežju s izjemno nizko ceno izvedenih transakcij.

Na sliki spodaj vidimo kako velike so razlike v ceni.

Layer 2, primerjava Ethereum in Polygon - Martin Korošec, kriptovalute

Slika: Primerjava Ethereum in Polygon omrežja (povprečna cena transakcije)

Zaradi njegove izjemne praktičnosti in istočasne uporabe zanesljivega omrežja Ethereum, je Polygon pridobil veliko število uporabnikov, kot tudi večjih institucij, ki se poslužujejo blockchain tehnologije, ampak želijo njegovo uporabo približati množici ljudi. Med ta podjetja spadajo NFL, Adobe, Starbucks, Disney, Mercedez Benz, Meta, Reddit in mnoga druga. Eksponentno povečano uporabo omrežja lahko spremljamo z različnimi kazalniki, kjer je najzanimivejša rast števila denarnic na Polygonovem omrežju (slika spodaj).

Slika: Rast števila denarnic na Polygon omrežju.

Ethereum omrežje ima načeloma več Layer-2 rešitev, ki so trenutno na trgu; Polygon, Arbitrum, Loopring, ImmutableX, xDai Chain in drugi. Na drugi strani pa imamo tukaj Bitcoin, ki jih ima v primerjavi s Ethereumom veliko manj. 

Omembe vredni so sledeči Bitcoin Layer-2 projekti

Za prihodnost Layer-2 verig se pojavlja mnogo vprašanj, kar se tiče kompatibilnosti glede varnosti, saj ta omrežja omogočajo posebno prilagoditev storitev za specifične potrebe, kjer se zelo hitro lahko izgubi celoten pomen Layer-1 omrežja. Trenutno za najuspešnejšega razvijalca Layer-2 omrežja velja Polygon, kjer pa trenuntno nima velike konkurence, saj se mnogi osredotočajo na gradnjo bolje optimiziranih Layer-1 omrežij, ki ne potrebujejo zunanjih ponudnikov Layer-2 storitev.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X