Investiranje Kriptovalute Trendi

Token: Kakšna je prihodnost tokenizacije? Kako bo pomagal manjšim vlagateljem?

Kakšna je prihodnost tokenizacija - Kako bo pomagala manjšim vlagateljem - Martin Fortuna Korošec

Z naraščajočo priljubljenostjo tehnologije blockchain, se koncept preoblikovanja sredstev iz resničnega sveta v digitalne žetone vse bolj uveljavlja in raziskuje. Vlagatelji in podjetja se začenjajo zavedati prednosti tokenizacije, kot so večja preglednost, večji dostop in odprava posrednikov. Kljub temu tokenizacije sredstev ne bi smeli jemati zlahka in je treba pristopiti previdno! Glede na to, da je zadnja leta veliko govora o tokenizaciji vrednostnih papirjev in delnic je zdaj pravi čas, da to bolje spoznamo.

Velikemu številu podjetij, ki podpirajo tokenizacijo se je letos pridružil tudi izvršni direktor BlackRock sklada, ki pravi da je to prihodnost finančnih trgov.  

Kaj je tokenizacija sredstev?

Tokenizacija sredstev je nastajajoča tehnologija, ki spreminja naš pogled na tradicionalne naložbe.

Z izdajo žetonov vezanih na sredstva lahko posamezniki svoje naložbe razdelijo na delce, kar jim omogoči nakup in prodajo delnih deležev sredstev iz resničnega sveta, kot so delnice, obveznice ali nepremičnine. Tokenizacija je postopek izmenjave občutljivih podatkov za neobčutljive podatke, imenovane “žetoni”, ki jih je mogoče uporabiti v zbirki podatkov ali notranjem sistemu.

Proces tokenizacije se začne z digitalizacijo sredstva, ki je proces njegove pretvorbe v digitalno obliko. Ko je sredstvo digitalizirano, je razdeljeno na žetone in shranjeno v blockchain oziroma verigo blokov, kar omogoča hiter in varen nakup in prodajo. Te žetone je nato mogoče uporabiti za predstavitev delnih deležev osnovnega sredstva in jih je mogoče zamenjati na digitalnih borzah. Ta tehnologija ponuja številne prednosti pred tradicionalnimi naložbami. 

Tokenizacija sredstev iz realnega sveta v digitalni svet - Martin Korošec, Fortuna

Slika: Tokenizacija sredstev iz realnega sveta v digitalni svet

Z »žetoniziranjem« sredstev lahko kupci in prodajalci pridobijo dostop do likvidnosti, hitrejši čas poravnave in znižane transakcijske stroške. Poleg tega lahko tokenizacija poveča globalno dostopnost določenih naložb, kar omogoča več ljudem, da sodelujejo na trgih. Tokenizacija sredstev revolucionira svet financ in ustvarja nov svet priložnosti za vlagatelje in podjetnike. Z vzponom blockchain tehnologije lahko pričakujemo, da bo v bližnji prihodnosti vse več sredstev tokeniziranih.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

Kaj je "token"?

Vsak izdan žeton si lahko predstavljamo kot žeton za poker, ki sam po sebi nima nobene vrednosti, ampak predstavlja bolj dragocene podatke.

Pomembno je vedeti, da žetoni torej nemorejo biti uporabljeni kot denar, tako da tudi v primeru občutljivih informacij na žetonih, tako zmanjšamo nevarnost v primeru kraje. 

Tokenizacija je torej postopek, ki ga danes uporabljajo podjetja za zamenjavo občutljivih podatkov, kot so podatki o kreditnih karticah, zdravstveni podatki ali številke socialnega zavarovanja, z žetoni. To organizacijam omogoča uporabo podatkov v poslovne namene, ne da bi jih bilo treba interno shranjevati in tvegati morebitne težave z varnostjo.

martin-korosec-umetnost-bogastva-kriptovalute-za-obicajne-ljudi

Uporaba tokenizacije za povečanje varnosti sistema

Tokenizacija ima veliko prednosti, izpostaviti moramo dejstvo, da napadalcem sistema ali hekerjem otežuje krajo občutljivih informacij. Žetone brez trezorja žetonov ni mogoče razbrati, kar pomeni, da bi bili ukradeni podatki za napadalce neuporabni. Posledično ima tokenizacija manj možnosti za neuspeh v primerjavi z drugimi tehnikami maskiranja podatkov.

Ta pristop omogoča drugačen način trgovanja s sredstvi, kot so delnice, obveznice, nepremičnine ali celo alternativna sredstva, kot so zemljišča, umetnine ali celo vino, kjer bo možno, da so prenosi javno vidni na blockchainu.

Tokenizacija kot industrijski standard

Varnostni standardi industrije plačilnih kartic (PCI DSS) od vseh trgovcev, ki imajo opravka s podatki o kreditnih karticah, zahtevajo shranjevanje podatkov zunaj svojih sistemov prodajnih mest (POS). PCI SSC (Svet za varnostne standarde industrije plačilnih kartic) je izdal smernice o uporabi tokenizacije kot delujočega in stroškovno učinkovitega načina za skladnost s PCI DSS standardi. 

Dokazano je, da je tokenizacija boljša izbira kot šifriranje, saj so nastavitve šifriranja izjemno drage in dolgotrajne.

Kako deluje plačevanje s tokenizacijo?

Kreditno kartico povlečete v napravi POS, ki posreduje PAN (številko računa) sistemu za tokenizacijo. Ta sistem ustvari naključni niz znakov, ki nadomesti PAN, ali pridobi žeton, povezan z njim, če je že ustvarjen. Žeton se nato vrne na terminal POS in se uporablja za identifikacijo kreditne kartice stranke v sistemu. 

Tokenizacija sredstev iz realnega sveta v digitalni svet - Martin Korošec, Fortuna

Slika: Primer plačevanja s uporabo tokeniziranja podatkov

Primeri tokenizacije in njen potencial

Tokenizacija odpravlja posrednike, ki so običajno povezani z obdelavo po trgovanju, kar vodi k prihranku stroškov. Poleg tega dosleden pretok podatkov ob upoštevanje določenih predpisov zagotavlja večjo preglednost. Tokenizacija odpira tudi možnosti za frakcionalizacijo sredstev in povečanje dostopa do novih trgov.

Tokenizacija bi lahko naredila prej nedostopen razred sredstev, kot je na primer 110 milijonov dolarjev vredna slika Jean-Michela Basquiata iz leta 2017, na voljo širšemu krogu vlagateljev. Lastnik umetnine bi lahko omogočil nakup delnih lastniških deležev in tako razdelil lastništvo na več ljudi. To bi manjšim vlagateljem dalo priložnost za diverzifikacijo svojih portfelijev v sredstva, katerih si prej niso mogli privoščiti.

Tokenizacija nepremičnin

Tokenizacija nepremičnine vključuje razdelitev nepremičninskega sredstva na digitalne žetone, ki imajo enake pravice in obveznosti kot prvotno sredstvo. Deluje na podoben način kot »crowdfunding« ali množično financiranje, kjer se s pametno pogodbo sredstvo razdeli na manjše segmente. Kdor kupi žeton, ima v lasti del lastnine in je upravičen do osnovnega sredstva ter do dobička in izgube, povezane z njim. Na primer, če ima nekdo nepremičnino vredno 100,000€ in ne more najti vlagatelja za nakup celotnega zneska, se lahko odloči za tokenizacijo svojega sredstva v žetone, v vrednosti 1,000€. 

Tokenizacija nepremičnin - Martin Fortuna, Korošec

Slika: Tokenizacija nepremičnin odpira vrata za nove stranke

Ko bodo predpisi in celotna regulacija postajali vse bolj prilagojeni kriptovalutam, se bo zelo verjetno pospešilo tudi tokeniziranje nepremičnin, bodisi poslovnih ali stanovanjskih. To bo vodilo do veliko enostavnejšega postopka za vse interesente, saj bodo tehnologija in jasne pravne zahteve postale bolj definirane in tako bolj privlačne.

Tokenizacija sredstev - Martin Fortuna, Korošec

Platforme za tokenizacijo

Platforma za tokenizacijo sredstev, znana tudi kot tokenizacija kot storitev (TaaS), je sistem za pretvorbo sredstev iz resničnega sveta v digitalne žetone. Ta tehnologija omogoča večjim vlagateljem in finančnim institucijam, da spremljajo in upravljajo svoje naložbe brez potrebe po posrednikih. Na sliki spodaj lahko vidimo nekaj glavnih podjetij, ki tokenizacijo sredstev že omogočajo.

Podjetja, ki ravnajo z zaupnimi informacijami in podatki, bodo slej kot prej morala začeti uporabljati tokenizacijo, da zmanjšajo morebitna tveganja in zaščitijo svoje podatke, kot tudi podatke svojih strank. Trenutno ga že uporabljajo različna podjetja, od majhnih e-trgovin do velikih mednarodnih korporacij ki ponujajo mobilne rešitve, centri za pomoč strankam, obdelava paketnih datotek in druga.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X