Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Kje in kako kupiti kriptovalute v Sloveniji?

kriptovalute-slovenija-kje-kupiti-bitcoin-v-sloveniji-kako-kupiti-bitcoin-na-petrolu-prodaja-kriptovalut-kripto-menjalnice-kripto-bankomati

Kriptovalute. Kje in kako kupiti kriptovalute v Sloveniji?

Kriptovalute so digitalna sredstva, zasnovana na tehnologiji veriženja blokov (blockchain). So decentralizirane in neodvisne od tradicionalnih finančnih institucij, kot so banke ali vlade. Bitcoin je bil prva kriptovaluta, ustanovljena leta 2009, od takrat pa je bilo ustvarjenih na stotine drugih kriptovalut, vsaka s svojimi posebnimi lastnostmi in uporabnostjo.

Kriptovalute so postale vse bolj priljubljene in zanimive za vlagatelje v Sloveniji. Čeprav se zdi postopek nakupa kriptovalut lahko zastrašujoč za začetnike, je v resnici preprost, če ga razumete. V tem vodiču bomo podrobno razložili, kje in kako kupiti kriptovalute v Sloveniji.

Prvi korak pri nakupu kriptovalut je izbira zanesljive in primerno regulirane kripto menjalnice. V Sloveniji obstaja več takih menjav, med njimi Bitstamp, BitBay, Kucoin in nekaj lokalnih platform. Pred izbiro preučite njihove funkcije, varnostne ukrepe in izbor kriptovalut, ki jih ponujajo. Prilagamo sliko zaslona menjalnice Kucoin.

KuCoin menjalnica. |FOTO

Ko izberete menjalnico, se morate registrirati na njihovi spletni strani. To običajno vključuje izpolnjevanje obrazca z osebnimi podatki in ustvarjanje varnega gesla za vaš račun. Po registraciji boste morda morali potrditi svoj e-poštni naslov.

Registracija na KuCoin menjalnici. |FOTO

Večina kripto menjav zahteva postopek preverjanja identitete, znan kot KYC (Know Your Customer). To pomeni, da boste morali predložiti dokumente, kot je osebna izkaznica ali potni list, ter dokazilo o naslovu bivališča. Postopek KYC je potreben za varnost in za skladnost z regulativami.

Postopek preverjanja identitete. |FOTO

Ko je vaš račun na menjalnici aktiviran, boste morali nanj naložiti sredstva. To lahko storite z bančnim nakazilom, kreditno kartico, debetno kartico ali drugimi plačilnimi metodami, ki jih ponuja menjalnica. Bodite pozorni na morebitne provizije za polog.

kako-kupiti-bitcoin-kriptovalute-menjalnice-prodaja-kriptovalut-nakup-kriptovalut-kje-kupiti-kriptovalute

Dodajanje sredstev na KuCoin menjalnico. |FOTO

Iz slike je razvidno, da sredstva dodamo na zavihku Deposit, kjer lahko opravimo direktno nakazilo ali SEPA nakazilo. Prav tako lahko dodamo na menjalnico naše obstoječe kriptovalute.

Nato izberete kriptovaluto, ki jo želite kupiti. Najpogosteje se začne z Bitcoinom, vendar večina menjav omogoča tudi nakup drugih kriptovalut, kot so Ethereum, Ripple, Litecoin in mnoge druge. Na platformi izberite možnost za nakup kriptovalute in vnesite znesek ali količino, ki jo želite kupiti. Sledite navodilom na ekranu in preglejte svoje naročilo, preden ga potrdite. 

Ko ste zadovoljni z vašim naročilom, ga potrdite. Če ste izbrali plačilo z bančnim nakazilom, boste prejeli podatke o bančnem računu menjalnice, kamor boste nakazali denar. Če uporabljate kreditno ali debetno kartico, vnesete ustrezne podatke za plačilo.

Ko je nakup uspešen, boste prejeli kriptovaluto na svoj račun na menjalnici. Vendar to ni najvarnejši način hranjenja kriptovalut. Priporočljivo je, da svoje kriptovalute prenesete v svojo lastno kripto denarnico za večjo varnost. Denarnice priporočajo zaščito z geslom in shranjevanje varnostnih ključev na varnem mestu.

Pri trgovanju s kriptovalutami je varnost ključnega pomena. Uporaba varnih kripto denarnic za shranjevanje vaših sredstev je nujna. Prav tako bodite previdni pri izbiri platforme za trgovanje in se izogibajte sumljivim ponudnikom. Vedno preverite, ali je izbrana platforma regulirana in upošteva zakonodajo o obdavčitvi.

Kako-pobijediti-krizu-i-možete-li-zaraditi-svoj-prvi-milijun-martin-fortuna
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVAN WEBINAR

Kako premagati krizo in kako lahko zaslužite svoj prvi milijon?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kje kupiti kriptovalute v Sloveniji?

  1. Kripto menjalnice

V Sloveniji delujejo številne kripto menjalnice, ki omogočajo enostaven nakup kriptovalut s fiat valuto (kot je evro). Ena izmed najbolj znanih slovenskih kripto menjalnic je Bitstamp, ki ima sedež v Luksemburgu, vendar je bila ustanovljena v Sloveniji. Poleg Bitstampa lahko uporabite tudi druge mednarodne menjalnice, kot so Coinbase, KuCoin in Binance.

Coinbase je znana kripto borza, ki omogoča enostaven nakup, prodajo in izmenjavo kriptovalut. Lahko ga primerjamo s spletno borzo, kjer je nakup bitcoinov tako enostaven kot nakup delnic, vendar bodite pozorni na pristojbine in slabe storitve za stranke. Coinbase ima uporabnike v več kot 100 državah. Čeprav kripto borze niso zaščitene s strani FDIC ali SIPC, Coinbase trdi, da je vsa digitalna valuta, ki jo hrani na spletu, zavarovana. Podjetje pravi, da manj kot 2% sredstev strank hrani na spletu, medtem ko preostanek varno shranjuje v hladnem skladišču brez povezave – stran od potencialnih spletnih napadov. Prav tako trdijo, da bi v primeru vdora v spletno skladišče “zavarovalna polica izplačala kritje vseh sredstev strank, ki bi bila zaradi tega izgubljena”.

coinbase-menjalnica-kriptovalute-prodaja-kriptovalut-kako-kupiti-kriptovalute

Coinbase logo. |FOTO

Kripto borza Binance, ki se v svetu kriptovalut uvršča med vodilne, je bila najprej ustanovljena na Kitajskem, nato pa je svoj sedež premestila na prijazen otok Malta. Na platformi Binance boste našli tri različne ravni uporabniških izkušenj, prilagojene glede na vaše znanje in izkušnje s trgovanjem s kriptovalutami. Ponuja tudi širok izbor kriptovalut in omogoča enostavne transakcije nakazil in izplačil.Čeprav je Binance ena od najnovejših kripto borz na trgu, je hitro pridobila visoko raven zaupanja med svojimi uporabniki in v skupnosti digitalnih valut.  Binance je bil pogosto pohvaljen zaradi svoje raznolike ponudbe kriptovalut, ki jih šteje več sto. Poleg tega redno dodaja nove žetone in trgovalne pare. Binance ponuja več načinov plačila, vključno s SEPA bančnim nakazilom, e-denarnicami, debetnimi karticami, kreditnimi karticami in tudi bankomati, ki podpirajo to možnost.

binance-menjalnica-kriptovalute-prodaja-kriptovalut-kako-kupiti-kriptovalute

Binance logo. |FOTO

KuCoin je vse bolj priljubljena kripto borza, ki jo danes poznamo tudi kot “Ljudska borza”. S svojim širokim naborom kriptovalut, inovativnimi funkcijami ter uporabniku prijaznim vmesnikom si je KuCoin ustvaril poseben položaj tako med začetniki kot izkušenimi trgovci. 

Za shranjevanje, zaščito in prenos digitalnih valut uporabljajte varno in regulirano storitev večvalutne digitalne denarnice. KuCoin se drži najvišjih mednarodnih varnostnih standardov, pridobili so tudi več licenc in spoštujejo najstrožje zakone o varstvu podatkov, kot je GDPR. KuCoin vam ponuja možnost izbire med več kot 50 različnimi fiat valutami ali neposrednim nakupom kriptovalut s pomočjo bančne kartice, bančnega nakazila, Apple Pay in BTC Direct.

kucoin-menjalnica-kriptovalute-prodaja-kriptovalut-kako-kupiti-kriptovalute

Kucoin Logo. |FOTO

2. Kripto bankomati

V Sloveniji se je v zadnjih letih pojavilo več kripto bankomatov, ki omogočajo nakup kriptovalut s fizičnimi bankovci ali karticami. Uporabniki lahko obiščejo bližnji kripto bankomat, sledijo navodilom na zaslonu in izberejo želeno kriptovaluto ter vplačajo denar. Uporabniki lahko na teh bankomatih kupijo Bitcoin in druge kriptovalute z gotovino ali kreditno/debetno kartico. Pred uporabo kripto bankomata se prepričajte, da preučite provizije in tečaje, saj se lahko med različnimi bankomati razlikujejo. Kripto avtomati so postavljeni na različnih lokacijah, vključno z nakupovalnimi središči, kavarnami, trgovinami in drugimi javnimi mestami. Preden se odpravite na nakup ali prodajo, preverite, ali obstajajo kripto avtomati v vašem okolju in katere kriptovalute podpirajo.

bitomat-kripto-bankomat-menjalnica-kriptovalute-prodaja-kriptovalut-kako-kupiti-kriptovalute

Bitomat kripto bankomat. |FOTO

3. P2P (peer-to-peer) trgovina

P2P trgovina omogoča neposredno izmenjavo kriptovalut med uporabniki. Na platformah, kot je LocalBitcoins ali Paxful, lahko najdete prodajalce kriptovalut v Sloveniji in sklenete dogovor o nakupu v živo ali prek spletne banke. P2P trgovanje omogoča večjo anonimnost in fleksibilnost pri izbiri plačilnih metod. Pri uporabi P2P platform za trgovanje s kriptovalutami je pomembno, da izvajate previdnostne ukrepe za zagotavljanje varnosti in zaščite pred morebitnimi goljufijami. Varnost je vedno na prvem mestu pri P2P trgovanju.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Delnice. Kako kupiti delnice v letu 2023, tako da vam lahko prinesejo dodaten milijon evrov dobička?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X