Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Kaj so kriptovalute: vodnik po digitalnih valutah.

Kaj so kriptovalute? Martin Korošec, kriptovalute za začetnike

Brezplačni webinar. Kako lahko leta 2023 ustvarite prihodnje 100-kratne donose? Praktični nasveti. Primerno tudi za začetnike. Kliknite tukaj.

Na spletnem seminarju boste izvedeli vse, kar morate vedeti, preden investirate en evro v času kripto krize:

Kriptovalute so digitalne ali virtualne valute, ki za varnost uporabljajo kriptografijo in so decentralizirane, kar pomeni, da jih ne nadzoruje nobena vlada ali finančna institucija. Pogosto se imenujejo “digitalna sredstva” ali “virtualne valute”, ker obstajajo samo v elektronski obliki in niso podprte z nobenim fizičnim blagom ali sredstvom.

martin-korosec-umetnost-bogastva-kriptovalute-za-obicajne-ljudi

Kriptovalute temeljijo na decentralizirani, porazdeljeni knjigi, imenovani blockchain. Vsaka kriptovaluta ima svojo verigo blokov, transakcije pa se beležijo v verigi blokov s pomočjo decentraliziranega sistema, imenovanega “rudarjenje”. Rudarji uporabljajo svoje računalnike za potrjevanje transakcij in njihovo dodajanje v verigo blokov, v zameno pa so nagrajeni z majhno količino kriptovalute. Ta postopek pomaga zaščititi verigo blokov in preprečiti goljufije.

Prva in najbolj znana kriptovaluta je Bitcoin, ki je bila ustvarjena leta 2009. Od takrat je bilo ustvarjenih na stotine drugih kriptovalut, vsaka s svojimi edinstvenimi lastnostmi. Nekatere priljubljene kriptovalute vključujejo Ethereum, Litecoin in Monero.

Kriptovalute se uporabljajo za različne namene, vključno z nakupom in prodajo blaga in storitev, kot hranilnik vrednosti in kot špekulativna naložba. Lahko jih kupujete in prodajate na borzah kriptovalut, lahko pa jih tudi shranite v digitalne denarnice.

Ena od glavnih prednosti kriptovalut je, da so decentralizirane, kar pomeni, da jih ne nadzoruje nobena vlada ali finančna institucija. To tudi pomeni, da niso podvržene inflaciji ali vmešavanju tretjih oseb. So tudi pregledne, saj se vse transakcije beležijo v blockchainu in si jih lahko ogleda vsak.

Slika: Kriptovalute so decentralizirane, kar pomeni da jih ne nadzoruje ena institucija ali država.

Vendar pa imajo kriptovalute tudi nekaj pomanjkljivosti. So zelo nestabilne in lahko v kratkem času znatno nihajo v vrednosti. Prav tako še niso splošno sprejete kot oblika plačila, na trgu kriptovalut pa je premalo regulacije, zaradi česar so lahko ranljive za goljufije in kibernetske napade. 

Na splošno so kriptovalute zapleteno in hitro razvijajoče se področje in imajo potencial, da spremenijo naš način razmišljanja o denarju in finančnih transakcijah. Čeprav morda še niso tako zelo priljubljene, so zanimiv in potencialno dragocen dodatek v svetu financ.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

Kaj je digitalna valuta?

Digitalna valuta, znana tudi kot digitalni denar, elektronski denar ali elektronska valuta, se nanaša na katero koli obliko valute, ki obstaja v digitalni obliki in ni oprijemljiva kot fizična ali fiat valuta. Digitalne valute je mogoče uporabiti za nakup blaga in storitev na spletu ter za shranjevanje in prenos vrednosti med posamezniki ali organizacijami. 

Digitalne valute - Martin Korošec - Kaj so kriptovalute

Slika: Bodo v prihodnosti digitalne valute nadomestile fiat valute?

Ena od glavnih prednosti digitalne valute je, da jo je mogoče enostavno digitalno prenašati in shranjevati, brez potrebe po posrednikih, kot so banke ali finančne institucije. To omogoča hitrejše in cenejše transakcije ter večjo finančno vključenost za tiste, ki morda nimajo dostopa do tradicionalnih finančnih storitev.

Digitalne valute lahko tudi povečajo finančno preglednost in zmanjšajo tveganje goljufij, saj je transakcijam mogoče slediti in jih beležiti v decentralizirani knjigi, znani kot blockchain.

Digitalne valute na blockchain tehnologiji

Obstaja več vrst digitalnih valut, vključno s kriptovalutami in digitalnimi valutami centralne banke (CBDC). Kriptovalute, kot sta Bitcoin in Ethereum, so decentralizirane in jih ne izda nobena vlada ali finančna institucija. Temeljijo na zapletenem matematičnem algoritmu in uporabljajo tehnologijo veriženja blokov za zaščito in preverjanje transakcij.

Po drugi strani pa CBDC izda in podpira centralna banka, kot sta Bank of England ali Evropska centralna banka. Zasnovani so za uporabo kot digitalna različica fiat valute in se lahko uporabljajo na enak način kot tradicionalni denar.

Ena od glavnih možnih prednosti digitalne valute je njena sposobnost omogočanja čezmejnih transakcij. Digitalne valute je mogoče preprosto prenašati čez državne meje brez potrebe po posrednikih ali menjalnih tečajih, zaradi česar je mednarodna trgovina hitrejša in učinkovitejša.

Slika: Digitalne in kriptovalute omogočajo lažji prenos sredstev in hitrejše transakcije.

Digitalna valuta ima tudi potencial za revolucijo v našem razmišljanju o denarju in finančnem sistemu. Ima potencial za hitrejše, cenejše in varnejše finančne transakcije ki bi lahko zagotovile bolj odprt finančni sistem za tiste, ki trenutno nimajo bančnih storitev ali jih tradicionalne finančne institucije premalo uporabljajo.

Na splošno je digitalna valuta obetaven in vznemirljiv razvoj v svetu financ. Njen potencial za preoblikovanje načina transakcij in izmenjave vrednosti je ogromen.

Obstaja več različnih vrst digitalnih valut, vključno z Bitcoinom, Ethereum in Litecoin. Vsaka ima svoje edinstvene značilnosti in lastnosti. Bitcoin je na primer najstarejša in najbolj znana digitalna valuta, medtem ko Ethereum omogoča ustvarjanje pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kaj je blockchain?

Blockchain je decentralizirana digitalna knjiga, ki beleži transakcije na več računalnikih, tako da zapisa ni mogoče spremeniti za nazaj brez spremembe vseh naslednjih blokov in soglasja omrežja.

Kaj je blockchain - Martin Korošec - Kaj so kriptovalute

Slika: Poeanostavljen prikaz blockchain tehnologije.

Blockchain je sestavljen iz niza blokov, ki so povezani in zavarovani s kriptografijo. Torej, vsak blok vsebuje kriptografsko zgoščeno vrednost prejšnjega bloka, časovni žig in podatke o transakciji. Po zasnovi je veriga blokov odporna na spreminjanje podatkov, tako da jih posledično nihče nemore spremeniti.

Koncept verige blokov je leta 2008 prvič predstavil posameznik ali skupina posameznikov s vzdevkom “Satoshi Nakamoto”, ki opisuje nov sistem elektronske gotovine. Sistem, imenovan Bitcoin, je temeljil na decentraliziranem omrežju računalnikov, ki so lahko preverjali transakcije brez potrebe po centralnem organu.

Satoshi Nakamoto - Martin Korošec - Kaj so kriptovalute

Slika: Zaenkrat še ne vemo prave identitete ustvarjalca Bitcoina.

Od svojega začetka se je uporaba tehnologije veriženja blokov razširila izven finančnega sektorja in se zdaj uporablja v različnih panogah, vključno z upravljanjem dobavne verige, zdravstvenim varstvom, nepremičninami in volilnimi sistemi.

Prednosti blockchain tehnologije

Ena od glavnih prednosti tehnologije veriženja blokov je njena sposobnost, da omogoča varno in pregledno vodenje evidenc. Ker je vsak blok v verigi povezan s prejšnjim blokom in zavarovan s kriptografijo, je skoraj nemogoče spremeniti podatke brez zaznave. Zaradi tega je zanesljiv in varen način za shranjevanje in prenos podatkov in sredstev.

Kaj je blockchain - Martin Korošec - Kaj so kriptovalute

Slika: Tehnologija blockchain zagotavlja varno in verodostojno potrjevanje transakcij.

Druga prednost tehnologije blockchain je njena decentralizirana narava. Ker ga ne nadzoruje en sam subjekt, je manj občutljiv na vmešavanje ali manipulacijo. Zaradi tega je potencialno dragoceno orodje za zagotavljanje verodostojnosti transakcij in evidenc.

Kljub potencialnim prednostim je tehnologija veriženja blokov še vedno v zgodnjih fazah razvoja in sprejemanja. Trenutno potekajo razprave o njegovi razširljivosti in možnostih regulativnih izzivov. Še vedno je treba videti, kako široko bo sprejet v prihodnosti, vendar je jasno, da lahko spremeni način shranjevanja in prenosa podatkov in sredstev.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2
X