Kriptovalute Trendi

DEX: Decentralizirane borze za kriptovalute. So prihodnost trgovanja? Najboljša platforma za kriptovalute

DEX vs CEX - kripto trndi, kriptovalute za začetnike - Martin Korošec, Fortuna

Brezplačni webinar. Kripto borze: Kako kupiti kriptovalute? Praktični primeri za začetnike. Kliknite tukaj.

Na webinarju boste izvedeli:

Udeležba na webinarju je brezplačna. Registrirajte se tukaj in začnite vlagati.

Zaradi preteklih dogodkov in neuspehov kripto menjalnic, kjer zloglasne menjalnice niso uspele zavarovati sredstev svojih strank, se je povečalo navdušenje nad decentraliziranimi finančnimi rešitvami, kot so DEX-i in DeFi. Rast uporabe decentralizirane borze Uniswap, je sprožila razpravo med trgovci o prednostih in slabostih decentraliziranih borz v primerjavi s centraliziranimi (CEX).  

Forbes raziskava pravi, da je trenutno aktivnih nekje 600 kripto menjalnic na svetu. Te menjalnice lahko razdelimo na centralizirane (CEX) in decentralizirane (DEX). Prva vrsta vključuje znano menjalnico Binance, ki je zelo hitro postala največja borza kriptovalut na svetu. Ko govorimo o decentraliziranih menjalnic, sta tukaj najbolj znani Uniswap in Pancakeswap, ki sta samostojni rešitvi za trgovanje kriptovalut. 

DEX vs CEX - kripto trendi, kriptovalute za začetnike - Martin Korošec, Fortuna

Slika: DEX vs CEX: Uniswap proti Binance.

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

Številni blockchain navdušenci in večji investitorji predvidevajo, da bo baza strank decentraliziranih borz v naslednjih nekaj letih skokovito narastla. Razvija se tudi več priznanih kripto borz kot decentralizirane različice njihovih platform za izmenjavo blockchain, da bi našli razlike med različnimi transakcijami. Pa poglejmo zakaj?

Borze so vabljive tarče hekerjev, ker imajo ogromne količine kriptovalut. Pogosto je veliko bolj donosno vdreti v kripto borzo kot v bančni trezor. To je kot lonec zlata na koncu mavrice, le da morajo namesto škrata prelisičiti varnostne ukrepe menjalnice. Prav zato, so borze izjemno nagnjene k zelo sofisticiranim kibernetskim napadom.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-3

Poleg vdorov, lahko težave nastanejo znotraj borze. Vsaka borza lahko slabo upravlja in izgubi del ali vse svoje rezerve. Morda ste že slišali za nedavno polemiko o QuadrigaCX, katerega lastnik je umrl z vsemi zasebnimi ključi, kjer naj bi izgubil dostop do 190 milijonov dolarjev sredstev, ki so pripadala uporabnikom. Tudi zloglasna borza Mt. Gox, katere ustanovitelji niso bili pozorni na neprestane vdore, ki so trajali več kot dve leti, kjer je borza izgubila 650,000 Bitcoinov.

Torej, centralizirane menjalnice, kot je Binance, Kraken, Coinbase in druge, so samo posredniki odgovorni za naloge nadzora in upravljanja vseh transakcij med končnimi uporabniki in blockchain projekti, ki svoje kovance objavijo na teh menjalnicah. 

Centralizirane borze delujejo po zelo osnovnem principu; nov uporabnik borze mora slediti običajni metodi za nakup bitcoinov, kjer se mora registrirati in tako posredovati podatke svoje bančne kartice in na svoj menjalni račun položiti fiat valuto. Tukaj govorimo o KYC postopku (Know Your Customer). Šele nato lahko svojo fiat valuto zamenja za katerokoli kriptovaluto, ki jo ponuja tista borza.

Pri decentraliziranih menjalnicah, se za izvajanje operacij uporabljajo pametne pogodbe, ki uporabljajo algoritme za nadzor cen sredstev (AMM). DEX borze uporabljajo likvidnostne sklade za transakcije, kjer vlagatelji položijo svoja sredstva v zameno za nagrade. Pravzaprav gre za zelo sofisticirano in napredno metodo izmenjave kriptovalut. Uporabniki DEXov imajo popoln nadzor nad svojimi financami! Seveda pa je tukaj druga plat medalje, kjer bodo vsa sredstva shranjena na denarnici izgubljena, če se izgubijo podatki (zasebni ključ ali »private key«), potrebni za njeno aktivacijo. Mnogi uporabniki so tako izgubili celotno premoženje. Zasebni ključ je sestavljen iz niza dvanajstih besed, ki so naključno generirane in tako unikatne za aktivacijo vsake denarnice. Izgleda pa tako:

Tako izgleda "private key" v Metamask denarnici ➔

Decentralizirane borze uporabljajo likvidnostna združenja za transakcije, kjer vlagatelji položijo svoja sredstva v zameno za nagrade. Pravzaprav gre za vrhunsko metodo izmenjave kriptovalut in v tem smislu so tovrstne rešitve pogosto opremljene z odprtokodno kodo in se lahko uporabljajo v samostojnih projektih.

Uporabniki DEX-ov imajo popoln nadzor nad svojimi financami. Poleg tega bo denarnica, shranjena v denarnici, izgubljena, če se izgubijo podatki (zasebni ključ), potrebni za njeno obnovitev. Skrbniki programske opreme, ki shranjujejo takšne ključe, so lahko skrita šibka točka za DEX, ker so dolgi in jih je težko priklicati.

Pametne pogodbe se uporabljajo za izvajanje DEX-jev (kot so BinanceDEX, Nash Exchange itd.), ki uporabljajo določene algoritme za nadzor cen sredstev.

DEX vs CEX - kripto trendi, kriptovalute za začetnike - Martin Korošec, Fortuna

Na začetku, so centralizirane menjalnice, kot je Binance in Coinbase bile edini tipi menjalnic na trgu in tako kripto trgovcem ni preostalo drugega kot da izberejo najbolj priročno alternativo borze. Danes pa poznamo tudi druge vrste menjalnic, kjer njihovi ustvarjalci nimajo nadzora nad uporabnikovimi sredstvi, to so decentralizirane borze. 

Tukaj lahko izpostavimo Uniswap, Pancakeswap, DYDX in pa menjalnico GMX, ki je v zadnjem letu pridobila na popularnosti in prvič v zgodovini prehitela njenega rivala Uniswap, v količini zbranih dnevnih provizij. 

DEX vs CEX - kripto trendi, kriptovalute za začetnike - Martin Korošec, Fortuna

Slika: GMX menjalnica presegla dnevne provizije Uniswapa

Njihov uspeh, zadovoljne stranke in hiter napredek je lahko viden tudi v njihovi odpornosti cene na medvedji trg, kjer je cena v enem letu zrastla za več kot 20%, medtem ko je Uniswap utrpel več kot 50% padec cene.

Dodatno, uspeh GMX decentralizirane borze verjetno izhaja tudi iz dejstva, da imetniki GMX kovancev prejemajo 30% vseh provozij trgovanja, medtem ko imetniki UNI kovancev ne prejemajo nobenega deleža provizij za trgovanje. 

Torej, če naredimo pregled prednosti in slabosti centraliziranih in decentraliziranih borz:

Centralizirane borze

PREDNOSTI

SLABOSTI

Velik obseg trgovanja (likvidnost)

Stroge regulative in nobene privatnosti (KYC)

Priročna zamenjava v fiat valute in obratno

Pomanjkanje nadzora uporabniškega računa

Več zmogljivosti (stejkanje, maržno trgovanje)

Nimamo dostopa do zasebnih ključev denarnic

Uporabniku prijazne

Pogosti napadi hekerjev

Decentralizirane borze

PREDNOSTI 

SLABOSTI

Popolna zasebnost uporabnikov

Pogosto omejena funkcionalnost

Povečana varnost

Nizek obseg trgovanja

Podpora za uporabo aplikacij in NFT-jev

Možne težave s hitrostjo transakcij

Mnogi strokovnjaki menijo, da je za preživetje decentraliziranih menjalnic potrebno izboljšati izkušnjo z nalaganjem fiat denarja, kar zahteva povezavo s tradicionalnimi bančnimi institucijami; omogočiti uporabnikom svobodo izbire med decentraliziranimi financami (DeFi) in centraliziranimi financami (CeFi), kot je ustvarjanje denarnice DeFi in CeFi v eni aplikaciji. Pravtako, mora ta denarnica podpirati več blockchainov in tako omogočati kompatibilnost, tako da uporabnikom ni treba uporabljati več platform za različne potrebe.

Ne glede na vse varnostne ukrepe, ki jih uporabljajo borze, bi jim bilo neumno brezpogojno zaupati, saj vsi podatki klažejo da ne obstaja varna rešitev, kjer bi lahko strankam zares zagotavljali varnost njihovih sredstev. Kot kaže zgodovina menjalnic, nobena platforma ni odporna na vdore in težave se vedno pojavijo, ko jih najmanj pričakujete. Zato je bolje, da vzamete stvari v svoje roke in si uredite zasebno digitalno denarnico.

Slika: Kot pravi znani kripto analitik in varnostni podjetnik Andreas Antonopoulos: »Vaši ključi, vaš Bitcoin. Ne vaši ključi, ne vaš Bitcoin.«

Čeprav je razlika med centraliziranimi in decentraliziranimi menjalnicami dokaj očitna, obstajajo vprašanja na obeh straneh razprave. DEX-i so še vedno nedosegljivi za povprečnega uporabnika, kljub prizadevanjem podjetij, kot je GMX, da zmanjšajo ovire pri dostopu. Po drugi strani pa so centralizirane borze še naprej ogrožene zaradi nevarnosti vdora in slabega ugleda.

Odvisno od smeri regulativnih sprememb, bo regulacija še naprej igrala pomembno vlogo v boju za prevlado na trgu. Podjetjem prijazna zakonodaja bi lahko še bolj institucionalizirala centralizirane menjalnice, po drugi strani pa bi lahko pretirana regulacija ali popolna prepoved določenih digitalnih sredstev lahko uporabnike še bolj potisnila v decentralizirane izmenjave.

Glede na opravljeno primerjavo dveh tipov menjalnic se boste morali odločiti sami, kateri način najbolj ustreza vam in kakšno stopnjo tveganja izgube sredstev ste pripravljeni utrpeti. Predvsem pa, komu najbolj zaupate, ustanovam ali samemu sebi?

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X