Investiranje Plemenite kovine Zlato

Cena zlata: Vrednost zlata ni nikoli enaka ceni zlata!

Vlaganje v srebro in zlato - Martin Korošec - cena zlata

Cena zlata: Kako in kdo določa ceno zlata? Kateri so glavni dejavniki, ki vplivajo na nihanje cene zlata? Vrednost zlata ni nikoli enaka ceni zlata!

Brezplačni spletni seminar za naše bralce: Kako lahko zlato in srebro kupite veliko ceneje? Kako lahko pomnožite svoje zlato in srebro brez dodatnih stroškov? Registrirajte se zdaj tukaj.

Na webinarju boste dobili nove, koristne informacije:

Registrirajte se na webinar brezplačno zdaj tukaj. Informacije, ki jih boste dobili na webinarju, so zlata vredne.

Preden se vprašamo o ceni zlata in kdo jo določa, je pomembno dobro definirati katero ceno mislimo!

V nasprotju s tipičnimi potrošniškimi izdelki to ni tako preprosto, saj tukaj proizvajalec in trgovec ne določata cene zlata. Prav zaradi tega, je težje ugotoviti kdo je dejansko odgovoren za določanje cene te prestižne kovine. V tem članku vam predstavim generalne faktorje in elemente, ki imajo direktni vpliv na nihanje cene zlata v svetu.

Določanje cene zlata

Poznamo 2 različni ceni zlata:

Trenutna cena zlata je v veliki meri posledica trgovanja s terminskimi pogodbami na blagovnih borzah iz različnih mest kot so New York, Chicago, London, Zürich, Kitajska in Hong Kong. Najvplivnejši trg zlata danes je oddelek COMEX newyorške blagovne borze, saj ima najpomembnejši trg za trgovanje s terminskimi pogodbami za zlato in je tako največji vpliv na nihanje spot cene zlata. Lahko trdimo, da trenutni vpliv COMEX-a na ceno temelji na finančnih instrumentih oziroma derivatih zlata in ne temeljni vrednosti.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-umetnost-bogastva-za-obicajne-ljudi-martin-korosec-1

ODKUP ZLATA. Brezplačne informacije. Dobite lahko do 1/3 več plemenitih kovin!

Informacije vredne zlata. Popolnoma brezplačno.

Dokler nimate teh podatkov, se vam ne izplača kupiti niti enega grama zlata ali srebra.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kdo določi ceno zlata?

Algoritem uporablja iste podatke kot banke in trgi za določitev najnovejšega tečaja zlata; to vključuje spremembe povpraševanja in kakršne koli spremembe glavnih valut, kot so funt, dolar in jen. Pomembno je da vlagatelji ne morejo kupiti zlata po trenutnem tečaju. To je posledica različnih stroškov, kot sta rudarjenje in rafiniranje. 

Strošek, plačan za zlato, je trenutni tečaj plus ti dodatni stroški, poleg kakršnih koli provizij in marž trgovca. Ti dodatni stroški so znani kot kot premija ali “premium”. Da bi dosegli najboljšo vrednost pri vlaganju v zlato, je pomembno, da iščete kovance ali palice z nizkimi premijami. Trgovanje na mednarodnem trgu surovin po trenutnem tečaju je na voljo od nedelje od 23.00 GMT do petka do 22.00 GMT.

Torej, dnevna cena zlata je določena z dogovorom med sodelujočimi na trgu, da kupujejo in prodajajo zlato po vnaprej določeni stopnji ali poskušajo ohraniti tržno ceno enakomerno z nadzorom ponudbe in povpraševanja. Ta postopek je znan kot »Gold Fixing« in poteka v London Bullion Market Association. Določanje cene poteka dvakrat na dan ob 10.30 in 15.00 (GMT) in je merjeno v ameriških dolarjih.

Kaj so terminske pogodbe cene zlata?

Futures contract ali terminska pogodba za zlato je vrsta trgovanja z zlatom, ki ne vključuje takojšnjega plačila ali dostave sredstva. Pogoji plačila in dostave se tukaj določijo za poznejši datum, znan kot »dan poravnave«. Terminske pogodbe za zlato omogočajo trgovcem, da hitro kupijo in prodajo velike količine zlata, ne da bi morali čakati na fizično dostavo.

Terminske pogodbe - Martin Korošec - Cena zlata

Slika: Terminske pogodbe omogočajo hiter nakup in prodajo velikih količin zlata.

Rudniki, rafinerije, trgovci in potrošniki zlata lahko obvladujejo tveganje nihanja cene zlata s trgovanjem s terminskimi pogodbami. Dobavitelji zlata lahko kupujejo “short” pozicije, da določijo prodajno ceno, potrošniki pa lahko kupujejo “long” pozicije, da zagotovijo nakupno ceno. Poleg tega številni špekulanti izkoriščajo tudi trge derivatnih finančnih instrumentov za zlato, pri čemer zavzamejo dolgo alo »long« pozicijo, če pričakujejo dvig cene zlata, in kratko ali »short« pozicijo, če pričakujejo padec.

Rezerve centralne banke

Odkar so ZDA leta 1971 zapustile zlati standard, centralne banke ogromno vlagajo v svoje zlate rezerve, pri čemer so številke v letu 2019 le nekoliko nižje od rekordnih številk v letu 2018. 

Največji kupec je bila Turčija, sledile so ji Rusija, Poljska in Kitajska s skupno 650 tonami zlata, kupljenimi v letu 2019, kar je le malo manj od 656 ton, kupljenih v letu 2018. To je ena najvišjih stopenj nakupa zlata v zadnjih 50 let.

Ameriški dolar in cena zlata

Vrednost ameriškega dolarja ima ponavadi obraten učinek na ceno zlata, saj je kovina denominirana v ameriškem dolarju. Ko je ameriška valuta močna, ostaja cena zlata nizka in regulirana, ko pa je dolar šibek, cena zlata naraste zaradi večjega povpraševanja. To je mogoče razumeti kot zaščito pred inflacijo, ki nastopi, ko cene začnejo rasti. Z naraščanjem inflacije raste tudi cena zlata.

Cene zlata, primerjava dolar - Martin Korošec. cene zlata

Slika: Cena zlata negativno korelira ameriškemu dolarju.

Zlato je na splošno kategorizirano kot blago, vendar je po lastnostih bolj podobno valuti. Za razliko od drugih dobrin ima z njimi nizko korelacijo in se v industriji ne uporablja tako pogosto. Poleg tega ni vezan na nobeno določeno državo, temveč je svetovno denarno sredstvo, ki je velikokrat določeno glede na stanje ameriškega gospodarstva.

Proizvodnja zlata

Proizvajalci zlata se soočajo s povišanimi stroški dela, ki predstavlja približno polovico njihovih celotnih stroškov proizvodnje. Še vedno je odprto vprašanje zapolnjevanja prostih delovnih mest, kar posledično povzroča višje stroške dela. Poleg tega vložki, kot so jeklo, cianid, apno in eksplozivi, predstavljajo približno 25 % njihove stroškovne osnove, medtem ko energija zahteva le 15 %. Poleg tega vsega, pa nadaljna vojna med Rusijo in Ukrajino še vedno močno vpliva na cene energije, kar bo ceno zlata samo še višalo.

Slika: Cena zlata v primerjavi s stroški proizvodnje.

Zlato ni kot nobena druga dobrina, ki se porabi ali sežge, tako da če cene padejo pod stroške proizvodnje, se proizvodnja ne bo zmanjšala na enak način, kot bi se z drugimi dobrinami. To je zato, ker se rumena kovina ne porabi, temveč se kopiči. To pomeni, da tudi če proizvodnja upade, se ponudba zlata ne zmanjša, saj obstajajo že velike zaloge. Posledično je povezava med proizvodnimi stroški in cenami zlata šibka in da proizvodni stroški pogosteje sledijo cenam – ko cene zlata narastejo, bodo rudarska podjetja vlagala v metode pridobivanja več zlata, kar bo povečalo proizvodne stroške. Podatki Agnico Eagle, enega največjih proizvajalcev zlata na svetu, kažejo, da so proizvodni stroški narasli med bikovskim trgom zlata v letu 2000, nato pa padli med medvedjim trgom, ki je sledil.

Prihranite lahko na tisoče evrov!

Ne kupujte niti enega grama zlata ali srebra, dokler ne preberete teh zlata vrednih informacij.

BONUS! Izjemno davčno učinkovito: ne plačate popolnoma nobenega davka!

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-martin-korosec-2

Države, ki vplivajo na trenutno ceno zlata

Kitajska, Južna Afrika, Združene države Amerike, Avstralija, Rusija in Peru so nekateri izmed glavnih akterjev pri pridobivanju zlata na globalni ravni. Količina izkopanega zlata ima tudi velik vpliv na njegovo ceno, kar kaže na ravnotežje med ponudbo in povpraševanjem. Leta 2018 je bila proizvodnja zlata 3,260 ton, kar je bil velik skok v primerjavi s letom 2010, ko je bilo priozvedenih 2,500 ton. 

Svetovna pridelava zlata - Martin Korošec - cena zlata

Slika: svetovna pridelava zlata, po državah

Vse od leta 2016, se količina izkopanega zlata ni bistveno spremenila. To je posledica dejstva, da je bilo zlato, ki ga je lažje izkopati že pridobljeno, rudarji pa se morajo zdaj bolj potruditi da dosežejo bolj kakovostne rezerve. Takšno delo in povečana težavnost pridobitve zlata jih izpostavlja večjim nevarnostim in povečuje vpliv na okolje. Tukaj je pomembno vedeti, da jih bo to stalo izjemno več za izkopavanje manjših količin zlata kot do sedaj, kar posledično povzroči višje cene zlata.

World Gold Council (WGC)

World Gold Council je neprofitna organizacija, ki si prizadeva za promocijo industrije zlata. S sedežem v Londonu je sestavljen iz nekaterih najuglednejših proizvajalcev zlata in si prizadeva povečati povpraševanje po zlatu. Na primer, WGC je ustvarjalec prvega ETF sklada podprtega z zlatom.

World Gold Council - Martin Korošec - cena zlata

Slika: World Gold Council(WGC)

Zaključna misel

Svetovni dogodki so povzročili negotovost v gospodarstvu. Zlato je vlagatelje pritegnilo kot oblika zaščite pred inflacijo in možna naložba. Cene zlata so se v zadnjem desetletju močno dvignile, zaradi česar se marsikdo sprašuje, za koliko še lahko zraste cena. Mnenja strokovnjakov so različna in varirajo pri napovedi od 1,000$ do 15,000$, zato se morate kot vlagatelji odločiti sami, komu boste zaupali svoj denar. 

Zlata priložnost za brezplačen webinar za naše bralce

Kako do plemenitih kovin bistveno ceneje? Prijavite se zdaj brezplačno.

Udeležba na webinarju je za naše bralce brezplačna.

Dokler nimate teh podatkov, se vam ne izplača kupiti niti enega grama zlata ali srebra.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dobite-plemenite-kovine-veliko-ceneje-martin-korosec-1
X