Investiranje Plemenite kovine Srebro

Borzna cena srebra. Naložbeno srebro in naložbeni srebrniki. Poznate dejavnike, ki vplivajo na vrednost srebra?

Borzna cena srebra - Naložbeno srebro in srebrniki - Martin Korošec

Cena srebra je v zadnjih nekaj desetletjih močno nihala, na cene pa je vplivala vrsta dejavnikov, vključno s povpraševanjem, ponudbo, gospodarskimi razmerami in geopolitičnimi dogodki. V tem članku si bomo podrobneje ogledali trende in nihanja cen srebra skozi čas ter nekatere ključne dejavnike, ki so oblikovali zgodovino borzne cene srebra.

Cena srebra na borzi: eden ključnih dejavnikov nihanja cene srebra je bilo povpraševanje po srebru v različnih panogah.

Več dejavnikov je prispevalo k nihanju borznih cen srebra skozi čas. Eden ključnih dejavnikov je bilo povpraševanje po srebru v različnih panogah, vključno z nakitom, elektroniko in fotografijo. Ker je povpraševanje po teh izdelkih nihalo, se je spreminjalo tudi povpraševanje po srebru. 

Na primer, vzpon digitalne fotografije v poznem 20. in zgodnjem 21. stoletju je povzročil zmanjšanje povpraševanja po filmu na osnovi srebra, kar je prispevalo k padcu borznih cen srebra. Po drugi strani pa je naraščajoča priljubljenost srebrnega nakita, zlasti v Aziji, v zadnjih letih podprla višje cene srebra.

Poleg povpraševanja je pri določanju cen igrala vlogo tudi ponudba srebra, saj so spremembe v rudarski proizvodnji in svetovnih zalogah vplivale na ponudbo kovine. Na primer, motnje v rudarskih dejavnostih zaradi naravnih nesreč ali delovnih sporov lahko povzročijo začasno pomanjkanje srebra, kar lahko zviša cene.

Cena srebra na borzi - Raba srebra v različnih industrijah - Martin Korošec

Slika: Več dejavnikov je prispevalo k nihanju borznih cen srebra skozi čas. Eden ključnih dejavnikov je bilo povpraševanje po srebru v različnih panogah, vključno z nakitom, elektroniko in fotografijo.

Drugi dejavniki, ki so v preteklosti vplivali na borzne cene srebra, vključujejo gospodarske razmere, kot so inflacija in obrestne mere. Zlasti inflacija lahko vpliva na kupno moč srebra, pri čemer višja inflacija povzroči višje borzne cene srebra. Poleg tega lahko na cene srebra vpliva tudi vrednost ameriškega dolarja, ki je valuta, v kateri je srebro običajno ocenjeno. Ko je dolar močan, lahko cene srebra padejo zaradi povečanih stroškov nakupa kovine v drugih valutah.

Nazadnje lahko na cene srebra vplivajo tudi geopolitični dogodki, kot so vojne in politična nestabilnost v državah, ki proizvajajo srebro. Na primer, nacionalizacija rudnikov srebra v Mehiki v tridesetih letih prejšnjega stoletja je povzročila upad svetovne proizvodnje srebra in zvišanje cen.

Kako-kupiti-delnice-in-sklade-umetnost-bogastva-za-obicajne-ljudi-martin-korosec-1

ODKUP ZLATA. Brezplačne informacije. Dobite lahko do 1/3 več plemenitih kovin!

Informacije vredne zlata. Popolnoma brezplačno.

Dokler nimate teh podatkov, se vam ne izplača kupiti niti enega grama zlata ali srebra.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Cena srebra skozi čas: splošni trend rasti cene srebra se je začel sredi 20. stoletja.

Eden ključnih trendov v zgodovini borzne cene srebra je splošni trend rasti cen, ki se je začel sredi 20. stoletja.

Po drugi svetovni vojni so borzne cene srebra začele vztrajno naraščati in dosegle vrh v zgodnjih osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Vendar so po tem vrhuncu cene srebra močno padle in ostale relativno nizke več let.

V zadnjih letih so cene srebra ponovno narasle, pri čemer so cene v 2010 dosegle nove najvišje vrednosti. Vendar pa ta naraščajoči trend ni bil brez vzponov in padcev, pri čemer so cene srebra na tej poti občutno nihale. Na primer, leta 2011 so borzne cene srebra dosegle najvišjo vrednost v zgodovini nad 48 dolarjev za unčo, le nekaj let kasneje so padle na okoli 14 dolarjev za unčo. Od takrat so si cene srebra nekoliko opomogle, vendar so ostale razmeroma nestabilne, saj so cene nihale kot odziv na spreminjajoče se tržne razmere in druge dejavnike.

Cena srebra - Naložbeno srebro skozi zgodovino - Martin Korošec

Slika: Zgodovino cen srebra je zaznamovala predvsem mešanica stabilnosti in volatilnosti, pri čemer so se cene odzivale tako na dolgoročne trende kot na kratkoročna nihanja. 

Kot smo že rekli, borzne cene srebra so skozi leta močno nihale, na ceno pa vplivalo več dejavnikov.

Glede na to, je tukaj grob pregled nekaterih ključnih mejnikov v zgodovini cen srebra:

Cena srebra - Naložbeno srebro skozi zgodovino - Martin Korošec

Tukaj je pomembno omeniti, da je to le približen povzetek in da je v preteklih letih prišlo do številnih nihanj in popravkov v borznih cenah srebra. 

Na splošno je zgodovino cen srebra zaznamovala mešanica stabilnosti in volatilnosti, pri čemer so se cene odzivale tako na dolgoročne trende kot na kratkoročna nihanja. Razumevanje različnih dejavnikov, ki so vplivali na cene srebra v preteklosti, je lahko koristno za vlagatelje in zainteresirane strani v industriji, ki želijo sprejemati informirane odločitve o kovini v sedanjosti in prihodnosti.

Zlata priložnost za brezplačen webinar za naše bralce

Kako do plemenitih kovin bistveno ceneje? Prijavite se zdaj brezplačno.

Udeležba na webinarju je za naše bralce brezplačna.

Dokler nimate teh podatkov, se vam ne izplača kupiti niti enega grama zlata ali srebra.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dobite-plemenite-kovine-veliko-ceneje-martin-korosec-1
X