Bitcoin Kriptovalute Kriptovalute za začetnike

Halving: Vpliv Bitcoin halvinga (razpolovitve) na ceno Bitcoina!? Bodo rudarji bitcoinov preživeli še eno preizkušnjo?

Kriptovalute: Bitcoin halving trendi - Martin Korošec, Fortuna

Brezplačni webinar. Kako lahko ustvarite prihodnje 100-kratne donose tudi v kripto krizi? Kliknite tukaj.

Vse, kar morate vedeti, preden investirate en sam evro med kripto krizo.

Udeležba na webinarju je brezplačna. Registrirajte se tukaj,, če želite prejemati nove in posodobljene informacije o trenutnem stanju v kripto vesolje.

Bitcoin blockchain se bliža halving dogodku, ki bo marca 2024, kjer se bo poraba energije za rudarjenje enega Bitcoina podvojila. Z halvingom se hitrost ustvarjanja novih kovancev zmanjša in tako zmanjša razpoložljivo količino nove ponudbe. 

Kot vlagatelj v digitalne valute, je nujno potrebno poznati tehnologijo delovanja Bitcoin in njegovo tokenomiko oz. kje dobi vrednost in kako ostaja valuta z omejeno zalogo.

Vse to boste lahko spoznali na praktičnem webinarju:

Torej, to pomeni da od leta 2020 naprej, vsi rudarji kriptovalute prejemejo, za sodelovanje v omrežju Bitcoin, procesiranje in potrjevanje transakcij 6.25 BTC, za vsak blok, ki ga uspešno zrudarijo. Ob naslednjem halvingu, leta 2024 bo nagrada za en blok padla na 3.5 Bitcoina. 

PRIJAVITE SE NA EKSKLUZIVNI WEBINAR

Kako lahko ustvarite 100x donose prihodnosti, tudi med kripto krizo?

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-2

En blok ni enak eni transakciji!

Blok si lahko predstavljamo kot skupek dokumentov v mapi, kjer je vsaka transakcija en papir v mapi dokumentov. Zaradi izboljšane varnosti, zmanjšanih provozij in učinkovitejšega delovanja, Bitcoin obdeluje bloke namesto posameznih transakcij. Ni še jasno, kako bo naslednji halving vplival na ceno bitcoina ampak številni strokovnjaki verjamejo, da bo cena sledila podobnemu vzorcu kot pri prejšnjih treh dogodkih, kjer se bo povpraševanje povečalo predvsem zaradi povečanega poročanja novic in ker bo po halvingu ponudba novih kovancev omejena.  

Kriptovalute: Bitcoin halving trendi - Martin Korošec, Fortuna

Slika: Bitcoin halving zmanjša nagrade za rudarjeBo halving ali razpolovitev nagrad dvignila ceno Bitcoina?

Večji Bitcoin investitorji upajo, da bo 50 procentni padec zalog novih Bitcoinov ustvaril pritisk navzgor in dvignil ceno bitcoina, kot se je to zgodilo vedno do zdaj. 

Učinek halvinga bo tokrat najvrjetneje malo drugačen in ne tako izrazit. Včasih so lahko rudarji uporabljali čisto navadne računalnike ampak s prihodom več ljudi v omrežje Bitcoin so se težave pri rudarjenju povečale.

Zakaj?

Hashrate je merilo računalniške moči rudarja; več kot je rudarjev v omrežju, težje je rešiti uganko, kjer gre za tekmo med rudarji, kjer lahko organizacije oz. rudarji z največjim »hashratom« rudarijo največ bitcoinov. 

Samo velika podjetja so pripravljena porabiti več denarja za rudarjenje blokov in tako investiranje v računalniško zmogljivost, ko so cene Bitcoinov višje. Ustvarjanje Bitcoinov se je sčasoma eksponentno zmanjšalo, medtem ko je zaloga obstoječih Bitcoinov rasla. Trenutno je v obtoku več kot 18.4 milijona Bitcoinov od skupno 21 milijonov. Pred 2020 halvingom, je bilo ustvarjenih 656,250 Bitcoinov v celem letu, nakar je ta številka v 2021 padla na 328,125 Bitcoinov. Z drugimi besedami, halving je znižal “stopnjo inflacije” Bitcoina s 3.6 odstotka na 1.8 odstotka letno.

Prejšnje razpolovitve so se zgodile v letih 2012 in 2016, 2020 in naslednje se pričakuje leta 2024.  Cena Bitcoina se je v letu po prepolovitvi novembra 2012 povečala za 30-krat. V letu po prepolovitvi, julija 2016 se je potrojil – nato pa se je v drugi polovici leta 2017 še povečal.

Kako rudarji Bitcoina služijo denar?

Rudarji zberejo seznam transakcij, ki so bile izdane ob nastanku zadnjega bloka, z namenom da zgradijo en blok. Nato tekmujejo s časom, kjer vsako sekundo izvedejo milijone trilijonov kompresiranih SHA-256 računov vv tekmi s časom vsako sekundo izvedejo milijone trilijonov »hash izračunov« ali zgoščenih izračunov SHA-256 v iskanju bloka, ki plača največjo zgoščeno vrednost. 

Nagrada za opravljen blok je znašala pred letom 2020 12.5 bitcoina, danes pa znaša 6.25 Bitcoina. Torej, to nagrado skupaj z morebitnimi provizijami transakcij prejme zmagovalec igre s časom.  Trenutno so provizije za transakcije vredne približno 0.6 bitcoina ali 5,000 $ na blok, kar je bistveno manj od vrednosti nagrade za blok. Posledično se je nagrada za blok prepolovila, kar je skoraj čez noč povzročilo zmanjšanje prihodkov rudarjev.

Kriptovalute: Bitcoin halving trendi - Martin Korošec, Fortuna

Slika: Zmanjševanje prihodka rudarjev

Torej, v primeru da bitcoin cena po halving dogodku še naprej pada, rudarji ne bodo imeli nobene spodbude; nagrada za opravljanje transakcij bo manjša in vrednost Bitcoina ne bo dovolj visoka da si pokrije stroške elektrike. Da bi to preprečili, ima Bitcoin neke vrste obrambni mehanizem, kjer spremeni težavnost rudarjenja transakcije. Na primer, v primeru, da se po naslednjem halving dogodku, vrednost BTC-ja ne bo povečala, se bo težavnost rudarjenja zmanjšala (kar motivira rudarje). To pa posledično pomeni da je količina Bitcoinov , ki so izdani kot nagrada, vedno manjša, toda je s tem zmanjšana tudi težavnost obdelave transakcij. Ta proces se je že 3-krat izkazal za uspešnega.

martin-korosec-umetnost-bogastva-kriptovalute-za-obicajne-ljudi

Elektrika je eden največjih stroškov rudarjenja Bitcoinov, zato naj bi prepolovitev nagrad na koncu zmanjšala tudi količino električne energije, porabljene za rudarjenje bitcoinov. Trenutno lahko ena bitcoin trasnakcija porabi do 1,200 kWh energije, kar je skoraj enako kot 100,000 bančnih transakcij. Prav zato, danes potrebuješ veliko denarja in specializirane stroje, kot tudi prostor, da lahko rudariš.

Kot zanimivost; Leta 2009, si za rudarjenje enega Bitcoina porabil nekaj sekund električne energije gospodinjstva, medtem ko danes za rudarjenje enega Bitcoina porabiš 9 let oz. 12,500$ elektrike iz gospodinjstva.

To je tudi razlog, da je približno 80% računalniške moči, v BTC omrežju, v lasti samo sedmih podjetij.

Vpliv halving dogodka na rudarje in investitorje:

Kako-lahko-dosežete-prihodnje-100-kratne-donose-tudi-med-kripto-krizo-martin-korosec-1
PRIJAVITE SE NA BREZPLAČNI WEBINAR

10 top kripto projektov z možnostjo 1000x rasti.

Nakup kriptovalute. Kupi nizko, prodaj visoko. Kdor to razume, doseže vse. Sedaj vstopamo v obdobje, ko bodo možni zelo ugodni nakupi kriptovalut.

O vsem tem in še več bomo razpravljali na webinarju.

Za brezplačno sodelovanje vnesite svoje ime in e-poštni naslov.

X